NOVAK POKORIO AMERIKU: Đoković treći put trijumfovao u Njujorku, uprkos VEČITO NEPRISTOJNIM NAVIJAČIMA (FOTO GALERIJA)

Đoković je osvojio 14. grend slem titulu u karijeri i izjednačio se sa Pitom Samprasom na trećem mestu večne liste po broju najvećih titula. 

AP Photo/Julio Cortez

Srpski teniser Novak Djoković osvojio je, treći put u karijeri, titulu na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku, pošto je u finalu pobedio Argentinca Huana Martina Del Potra posle tri seta, 6:3, 7:6, 6:3.

Meč je odigran pod krovom stadiona “Artur Eš” zbog kiše u Njujorku, a trajao je tri sata i 17 minuta.

Teniseri su u prvom setu osvajali gemove na svoj servis, sve do osmog, kada je Djoković oduzeo servis Del Potru, koji je pre toga imao prednost od 40:0. Djoković je posle toga osvojio gem na svoj servis i poveo u meču.

U prvom gemu drugog seta srpski teniser nije iskoristio dve brejk lopte, ali je to ispravio u trećem gemu, oduzeo je servis Del Potru i poveo sa 2:1. Posle toga je zadržao svoj servis i stekao dva gema prednosti, ali je zatim Argentinac popravio igru i preokrenuo na 4:3.

Djoković je u tim trenucima bio ljut na Del Potrove navijače koji su glasno navijali, gestikulirao je prema njima i u više navrata ih opsovao.

Naredni, osmi gem trajao je 20 minuta, Del Potro nije iskoristio tri brejk lopte, pa je srpski igrač izjednačio na 4:4. Obojica su posle toga osvojili po dva gema na svoj servis i odigran je taj-brejk, koji je Djoković dobio sa 7:4. Drugi set, tokom kojeg su se teniseri požalili da krov prokišnjava, trajao je sat i 36 minuta.

Djoković je na  početku trećeg seta smirio igru, ali je i iskoristio mali pad u igri Del Potra, u četvrtom gemu napravio je brejk i poveo sa 3:1. Argentinac je odmah vratio brejk, nakon nešto slabijih servisa Djokovića, i posle osvojenog gema na svoj servis izjednačio je na 3:3.

Srpski teniser je posle toga vraćao skoro sve servise Del Potra, igrao je sigurno, osvojio tri uzastopna gema i ostvario veliku pobedu, treći trofej na Ju Es openu.

Prethodno je 2011. u finalu pobedio Španca Rafaela Nadala, a 2015. godine bio je bolji od Švajcarca Rodžera Federera.

Srpski teniser osvojio je 71. titulu u karijeri, a popraviće i plasman na ATP listi.

Del Potro je do sada osvojio jednu grend slem titulu, upravo na Ju Es openu 2009. godine, a ostao je na 22. titule u karijeri.

DELPO: Nije mi lako što sam izgubio, ali drago mi je zbog Novaka, zaslužio je u potpunosti!

Ovde sam zahvaljujući onima koji me vole, porodice, dece, članova tima. U teškim trencima kada sam imao povredu i operaciju, shvatio sam kroz šta je prolazio Huan Martin tokom tri godine. Učite iz tih teških trenutaka, kada ste pali, kada stvari ne idu, ali želeo sam da se vratim, da izvučem najbolje iz sebe i uz podršku najbližih došao sam opet u ovu poziciju – rekao je Djoković posle meča.

On je rekao i da se nadao da će njegov idol Sampras biti na finalu i poručio mu je da ga voli.

Djoković, koji će se sa šestog popeti na treće mesto na ATP listi, čestitao je Del Potru na rezultatima otkako se vratio posle povrede.

Verovao je da će se vratiti u sam vrh, u tome je uspeo i nadam se da će jednog dana odavde otići sa šampionskim peharom – naveo je on.

Govoreći o atmosferi tokom meča, Djoković je rekao da se zbog argentinskih navijača u jednom trenutku osećao kao da je fudbalska utakmica.

Atmosfera je bila sjajna, navijači su obojici dali poštovanje koje zaslužuju. Nikada nisu prelazili granicu, to je bilo sjajno – rekao je Djoković, koji je trijumfom u Njujorku zaradio 3,8 miliona dolara.

Del Potro je rekao da je Djoković zasluženo pobedio i da je ponosan na svoje rezultate.

Nije mi lako sada da govorim, ali srećan sam što sam igrao finale protiv ovog neverovatnog igrača i ikone sporta. On je jedan od mojih velikih prijatelja, jedan od onih koje volim da gledam kako osvaja titule. Nije mi lako što sam izgubio, ali drago mi je zbog Novaka i njegovog tima, ovo je zaslužio, u potpunosti – rekao je Del Potro.

On je pre devet godina na Ju Es openu osvojio jedinu grend slem titulu, a ove godine igrao je u drugom grend slem finalu.

Nikada nisam želeo da odustanem tokom velikih problema sa povredama. Želeo sam da rešim te probleme i da se ponovo vratim ovde. Tu sam posle devet godina, Ju Es open je moj omiljeni turnir i ponosan sam – naveo je Del Potro.

Del Potro će sa trećeg pasti na četvrto mesto na ATP listi.

Najviše osvojenih grend slem titula ima Švajcarac Rodžer Federer – 20, iza njega je Španac Rafael Nadal sa 17, a zatim slede Djoković i Sampras sa po 14.