NAŠ PONOS I DIKA! Ovo su SVE SRPSKE MEDALJE na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre otvaranje
Twitter/@Tim_McCready

Srpski sportisti ostvarili su najbolji rezultat na Olimpijskim Igrama od osamostaljenja države. Zbir medalja najveći je još od Igara u Seulu 1988. kada su naši sportisti nastupali pod zastavom SFR Jugoslavije.

 

Olimpijske igre u Riju završavaju se večeras, a srpski sportisti nadmašili su po broju medalja učinak sa prethodnih u Londonu 2012. godine. 

Na prvom učešću na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokhlomu, srpski olimpijci nisu uspeli da osvoje medalju.

Pošto je obnovila svoju državnost, a skoro vek kasnije 2008. u Pekingu, Srbija je osvojila tri medalje – srebro i dve bronze. 

 

U kontroverznoj trci na 100 metara delfin, plivač Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju. Čavić je veći deo trke bio ubedljivo prvi, ali je izgubio od Amerikanca Majkla Felpsa za jednu stotinku pod sumnjivim okolnostima. Čavić navodno nije dovoljno jako pritisnuo “Omegin” taster.

Teniser Novak Đoković osvojio je bronzu, pobedivši Amerikanca Džejmsa Blejka sa 6:4, 7:6(4). U polufinalu je izgubio od Španca Rafela Nadala.

Vaterpolo reprezentacija Srbije stigla je do bronze trijumfom nad Crnom Gorom u utakmici za 3. mesto, rezultatom 6:4. Prethodno je u polufinalu izgubila od Italije sa 13:12.

 

Prvi koji su obradovali javnost u Srbiji u Londonu 2012, bili su strelci Andrija Zlatić i Ivana Anđušić Maksimović. Zlatić je osvojio bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, dok je Anđušić Maksimović bila druga u disciplini malokalibarska puška trostav 50 metara.

Na svom prvom učešću na igrama tekvondistkinja Milica Mandić uspela je da uzme najsjajnije odlučije u kategoriji preko 67 kilograma. Ona je u finalu bila bolja od Francuskinje An Karolin Graf (9:7).

I na Olimpijskim igrama u Londonu, Italijani su bili kobni za naše vaterpoliste u polufinalu. Pobedili su sa 9:7. Ponovo su “delfini” stigli do bronze preko Crne Gore, gde su u utakmici za 3. mesto trijumfovali rezultatom 12:11.

 

Na Olimpijskim igrama u Riju, koje su u toku, građane Srbije prvi je obradovao rvač Davor Štefanek, koji je osvojio zlato trijumfom u finalu u kategoriji do 66 kilograma. A onda su usledile Tijana Bogdanović i Ivana Španović, pa kajakaši, košarkašice, odbojakašice, vaterpolisti…