Snimanje domaće serije i filma, pod radnima nazivom "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije", u režiji Petra Ristovskog, zaživelo je na bregovima Stare planine.

 

Pejzaži Istočne Srbije dočaraće najteže trenutke srpske vojske i civila tokom prelaska Albanskih masiva, krajem 1915. i početkom 1916. godine. Film i serija snimaju se u produkciji RTS-a i kompanije Zillion, piše portal “Film i TV”.

Film je zasnovan na motivima romana Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra”. Priča o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj umro, inspirisala je našeg glumca i producenta Lazara Ristovskog (u filmu lik Kralja Petara Prvog), da kroz svoju sedmogodišnju pripremu projekta prikaže lik Kralja Petra kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava nastalim tokom Velikog rata.

 

I FILM I SERIJA – O PRELOMNIM TRENUCIMA

Prema planu snimanja, pored filma nastaće i televizijska serija u 10 nastavaka koja će se emitovati na RTS-u.

Fokusiraćemo se na prelomne trenutke kada je u pitanju lik Petra Karađorđevića. Serija će obrađivati period od 1903. godine kada ga parlament proglašava za kralja, pa sve do 1915. i dolaska naše vojske na Krf. Filmska priča će biti nešto duža i fokusiranija i problematizovaće period od kada Srbija saznaje da smo u ratu sa Austrougarskom, pa sve do dolaska vojske na KrfNa nama je zadatak da rekonstruišemo život tog vremena i isprepletamo ga istorijom. Naš najveći izazov je da opravdamo taj nadimak kralja Petra I da ga pokažemo kao “narodnu majku”. Čoveka koji je stavljao narod pre svega jer je vladao po ustavu iz 1888. godine koji je modifikovao i sam sebi ograničio vlast –  kazao je Ristovski za Novosti..  

Imamo obavezu da se, na neki način ovim projektom, odužimo svim tim ljudima, i u tom smislu je RTS povukao, čini mi se, pravi potez što je omogućio da se ovaj projekat snima – istakao je Lazar Ristovski, glumac i producent filma i serije, u razgovoru za RTS.

Film ima epitet “nacionalno” važnog projekta u koji se uključuju Rusija i Francuska, koje su u tim vremenima imale značajnu ulogu u pružanju nemerljive pomoći Srpskom narodu. Kao saveznik i Grčka je dala svoj doprinos, na Krfu je srpski narod dočekala raširenih ruku.

Planirano je da snimanje traje do jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Krenuli smo od najtežih scena pošto je zima na izmaku i onda smo morali da uhvatimo dok još ima snega, tako da smo zapravo krenuli da snimamo celu priču unazad i mislim da je to veoma teško i zbog ritma koji treba da uhvate i glumci i ja – objasnio je reditelj Petar Ristovski za RTS.

Film i serija, kako naglašava Lazar Ristovski, imaće „optimistički nagoveštaj kraja“ kao što je to bilo u Prvom svetskom ratu kada je srpska vojska trijumfovala 1918. godine.

Lazar Ristovski u ulozi kralja Petra priprema ovaj projekat već sedam godina i očekuje da to bude vrhunac njegove karijere.