Lisa je samohrana majka iz Velike Britanije koja je danima prolazila kroz pakao zbog ponašanja svoje šestogodišnje ćerke.

 

Dvadesetdevetogodišnja Lisa kaže da dete ne može držati pod kontrolom, jer devojčica ima strašne ispade. Udara je rukama i nogama, šamara i čupa za kosu… baca stvari po njoj i po kući i ponekad je nemoguće zaustaviti je.

Lisa živi sa svojim roditeljima, a njena majka Šeron (57) mora stalno da smiruje ponašanje unike Demine iako je i sama na meti njene agresije. 

Sve što se događa u njihovoj kući izašlo je u javnost kada se Lisa javila u emisiju Lavern Antrobu na Kanalu 5. Emisija pomaže roditeljima i njihovoj deci da počnu normalnije živeti.

Ono što je dečiji psiholog Lisi odmah rekla jeste to da mora izgraditi više samopouzdanja i biti čvršća u vaspitanju svoje ćerke, kao i da bakino uplitanje zbunjuje devojčicu, jer nije jasno ko je glavni u kući. Takođe, rekla joj je neka pokuša ponuditi alternative ćerki, umesto potenciranja njene ljutnje tako što samo kaže “Ne”.

Potom je nekoliko dana dolazila u njihov dom kako bi shvatila što je to okidač za Demino agresivno ponašanje. Pratila je ponašanje devojčice, ali i ljudi sa kojima živi. Lisa smatra da njena ćerka ima podvojenu ličnost.

– Ona može biti apsolutno umiljata, da pokazaje svoju ljubav na predivne načine, poljupcima, zagrljajima… Ali, to se može promeniti u sekundi – ispričala je, a prenosi Dejli Mejl.

U drugom trenutku devojčica toliko podivlja da majku vuče za kosu, šamara, udara, baca stvari po kući, vuče je po kući… Ako, na primer, ne dobije slatkiše pre spavanja, Demi totalno poludi i sav bes iskali na svojoj majci, koja to toleriše. Lisa kaže da ne može predvideti kada će se ponašanje njene ćerke promeniti.

Psihološkinja je popričala i s djevojčicom, pitala ju je je li svjesna svojeg ponašanja. Bila je svjesna.

 
– To je zla Demi. Ona prođe kroz rupu u mojoj glavi i vuče mamu za kosu, grize je, grebe, udara, psuje. Ponekad želim da ubije takvu Demi, ali ne postoji način je ubijete. Ona je užasna – rekla joj je djevojčica.

Tokom snimanja emisije, Demi je u više navrata nasrtala na Lisu. Psihološkinja joj je prigovorila da dopušta kćeri da se to događa.

– Radije bih da povredi mene nego sebe – rekla joj je Lisa i spomenula da je imala težak porod te da su se ona i Demi borile za život. Dodala je da se ničega ne seća.

– Često razmišljam o tome, je li ona možda mislila da sam je ja odbijala od sebe kada se rodila i možda se zbog toga sada tako ponaša, možda misli da je sve to moja krivica – kazala je.

Psihološkinja je predložili Lisi da počne pokazivati osećanja.

– Tvoja ćerka zna da imaš osećanja koje se jako trudiš držati u sebi. Ona te povređuje i ima ispade besa zato što ti to ne možeš. Dok ti misliš da sve te osećanja držiš dobro skrivenim u sebi, Demi zna da je njena majka prepuna emocija, ali ne zna kako ih izraziti – objasnila joj je Lavern Antrobu.

U donosu majke i kćeri došlo je do malih, pozitivnih pomaka. Lisa je postala samouverenija i čvršća u odnosu sa Demi, a baku je odmakla od odnosa između njih dve, kako joj je psihološkinja savetovala. Nakon šest nedelja Demino ponašanje se potpuno promenilo. Lisa je priznala da, iako Demi ponekad izgubi strpljenje, uspeva da se iskontroliše i da je njeno nasilje nestalo.