Nad više od 25.000 životinja godišnje, u skoro 50 ustanova u Srbiji, vrše se razni eksperimenti, a kako posle toga više nisu od koristi one završe na deponiji.

Životinje za eksperimente uzgajaju se u vivarijumima, na specijalnim farmama, a u posebnim slučajevima ustanove ih kupuju u registrovanim odgajalištima. Među zamorcima najbrojniji su miševi, pacovi, zečevi, kunići, zmije, žabe, ovce, svinje, a neki seciraju i mačke, majmune…

– Nažalost u Srbiji još uvek ne postoje zvanični statistički podaci koliko se životinja godišnje koristi u ogledima. Podaci do kojih smo nezvanično došli ukazuju na broj od preko 25.000 životinja – kaže Milica Ranković, predsednik Udruženja za zaštitu životinja “Feniks”.

Najteže je proveriti broj žrtvovanih životinja.

– Samo služba koja je zadužena za odnošenje životinjskih leševa mogla bi da zna tačan broj. Međutim, takva služba u Srbiji ne postoji. Od kako je pre ve od 10 godina u Ovči zabranjeno spaljivanje leševa oglednih životinja, većina ustanova zove ‘Gradsku čistoću’, koja ih zakopava na deponijama – kaže prof. dr Todorović, predsednik Etičkog saveta za dobrobit životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Sa druge strane, naučnici tvrde da je pojedine proizvode nemoguće drugačije testirati.

Iako u registru Uprave za veterinu ima samo 20 ustanova, nezvaničan podatak je da se eksperimenti nad životinjama u Srbiji izvode u 13 fakulteta, tri farmaceutske kuće, 27 instituta za naučna istraživanja, među kojima su: Vojnomedicinska akademija, Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i Institut za nuklearne nauke “Vinča”.