Irska je poznata po čuvenim vilenjacima, zelenim proplancima tmurnom okeanu koji zapluskuje njene obale i odličnom pivu.Ipak tu je još jedna atrakcija koja privlači turiste širom sveta - nudizam.

 

Iako je nudizam u Irskoj zakonski zabranjen, ova aktivnost je jako polpularna , a turistička sezona traje  čak i tokom hladnih dana. Lokalna zajednica naturista, privlači sve više golišavih turista koji u ovu zemlju dolaze iz svih krajeva sveta.

Ova ostrvska zemlja je nedavno bila domaćin Međunarodnog  kongresa naturista, a skup je posetilo oko 30 delegacija iz isto toliko zemalja. Na kongresu su razmatrane mnogobrojne mogućnosti promocije ovog egzotičnog aktivizma.

Dablin i Tiperari se mogu pohvaliti sa nekoliko bazena i sauna koje su rezervisane za nudiste, ali većina njih voli da se skine u divljini. Prema nezvaničnim podacima Irske asocijacije nudista, duž obale ove zemlje smešteno je 23 nudističkih plaža.

Posetiocima ne smeta ni hladan vetar, ledena voda i česte kiše. Ono što ih privlači jeste divan pejzaž koji se pruža u pozadini ovih “atraktivnih destinacija”.

– Vreme i nije tako loše. Prija nam toplota koja stiže sa prolećem, sveže leto a pogodan je i septembar. Kiša nije nešto što nam smeta a priznaćete ima je i na vrelim plažama Španije i Francuske. Zašto bi odmor u našoj zemlji onda bio manje privlačan – pita se predsednik Irske asocijacije nudista, Pet Galager.

Zimi se većina naturista okupi u zatvorenom prostoru, ali najhrabriji i dalje biraju da suoče svoje telo sa hladnom i mutnom vodom Irskog mora. Kažu da kupanje u njoj podiže cirkulaciju i jača imunitet u celini.

Ipak hladnoća nije jedini izazov za lokalne naturiste. U praksi se toleriše, ali je javna golotinja u ovoj zemlji ilegalna zbog jednog drevnog zakona. Zakon datira iz 1854. godine a u osnovi zabranjuje “nepristojno izlaganje tela”. Dopuna ovog akta našla se 1935. i u  Krivičnom zakoniku, zabranivši golotinju zbog posebne opasnosti od izazivanja skandala i ugrožavanja javnog morala.

Za razliku od zakonski ustanovljenih nudističkih destinacija u Francuskoj ili Hrvatskoj, udruženja nudista u Irskoj nemaju pravo da registruju svoj kutak za uživanje.

Asocijacija  uveliko lobira za legalizaciju jedne takve plaže.

Lokalna kultura je takođe neprijateljski nastrojena prema naturističkim aktivnostima. Irska je katolička zemlja sa tradicionalno strogim pogledom na svaki segment javnog života. Zato je nudistički pokret daleko od kulturne zone udobnosti.

– Odnos prema nudistima se promenio u poslednjih 20 godina, pa smo sada u znatno boljem položaju. Borbu za naše pravo pomogla je Međunarodna asocijacija čiji je kongres nedavno održan. Ljudi su očigledno primetili potencijal za turizam a ja mislim da ća sve veći broj nudista  doći u Irsku.  Zašto bismo bili poznati samo po golf terenima i lepim parkovima? – izjavio je Galager a preneo portal Ozy.

Kiša, hladnoća i restriktivni zakoni još uvek ne mogu da sputaju irske nudiste da se povremeno brčkaju u blatu.