PITANJE KOJE MUČI MNOGE TRUDNICE: Šta se dešava sa vaginom posle porođaja?

Trudnoća
Pixabay.com

Neke stvari se bez sumnje menjaju nakon porođaja.

 

Prosečna beba ima prečnik glave od 11,4 cm, a prosečan prečnik vagine je 2,1 do 3,5 cm. Ipak, ženska tela i sama vagina su takvi da mogu da podnesu sve što im je priroda namenila, tako da strah uglavnom ne bi trebalo da postoji, ali neke stvari se bez sumnje menjaju nakon porođaja.

Vagina će nakon porođaja biti opuštenija, mekša i otvorenija. Možda ćete osećati i videti da je otečena i modra i to je normalno. Naduvenost i otvorenost će se smanjiti nekoliko dana nakon porođaja, ali vaša vagina se verovatno neće u potpunosti vratiti u svoj prvobitan oblik. U ojačavanju mišića karličnog dna, koji u velikoj meri utiču na izgled vagine, pomažu Kegelove vežbe, koje ujedno sprečavaju inkontenciju, čest problem nakon porođaja.

Jedan od problema posle porođaja je i suvoća vagine, ali se to stanje popravlja šest do 12 nedelja kasnije, kada se vaši hormoni vrate u normalu.

Ako ste imali epiziotomiju, ranu bi trebalo da održavate čistom, redovno menjate uloške i pre i posle toga perete ruke.

U zavisnosti od veličine rane, možda ćete imati ožiljak kada se rana zaleči. Ako vas brine kako napreduje lečenje vaše rane, razgovarajte sa medicinskom sestrom ili lekarom, naročito ako osećate jak bol, nelagodnost ili neki neobičan miris.