TRAČAK NADE: Revolucionarna metoda VRAĆA PLODNOST čak i posle OPAKE BOLESTI?

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Opaka bolest menja život iz korena pa je ponekad i reproduktivna sposobnost pacijenta apsolutno uništena. Eminentni naučnici širom sveta rade na pronalaženju rešenja koje bi mnogima omogućilo potomstvo bez obzira kroz kakvu su golgotu prošli tokom lečenja.

 

Jajnici su napravljeni od želatina koji je je odštampan pomoću 3D printera, a njegov mrežasti oblik bi mogao držati folikule koji sadrže jajne ćelije. Naučnici uključeni u ovo istraživanje su izjavili da bi na ovaj način mogli pomoći ženama koje su ostale neplodne posle lečenja raka.

Takođe, nadaju se da će u budućnosti moći dizajnirati i štampati niz veštačkih organa i na taj način pomoći ljudima koji su danas osuđeni na čekanje organa na dugim listama ili na postupke kao što je dijaliza.

– Sveti Gral regenerativne medicine je presađivanje novih organa ljudima, bez potrebe za donorima, već pomoću stvaranja organskih struktura koje funkcioniraju i vraćaju zdravlje tkivu osobe kojoj su presađeni – izjavila je Tereza Wudruf, profesorka sa Univerziteta Nortvestern u SAD-u.

– Uzbudljivi deo ovog novog otkrića je da ćemo moći izgraditi jajnike, za koje se nadamo da će jednoga dana pomoći obnoviti plodnost mladim ljudima koji su preživeli rak, kao i dece u pubertetu koja su morala proći lečenje usled kog su ostali sterilni – izjavila je Vudraf za Indipendent.

Ona dalje objašnjava je da je ovo otkriće revolucionarno jer u prošlosti, šta god naučnici probali, nisu uspeli povratiti plodnost ljudima, a ovaj postupak bi trebalo da omogući novo stvaranje hormona estrogena i progesterona. Neplodni ljudi će moći imati decu prirodnim putem.

Presudni faktor kod ovog otkrića je da su miševi sa umetnutim jajnicima nakon porođaja uspeli proizvesti i mleko, što je kod trudnoća prirodni rezultat normalnih hormonskih promena u telu. 

Istraživanje objavljeno na portalu Nature.com je pokazalo da je izveden porođaj živih miševa a za sve je odgovoran veštački jajnik. Sve ostalo – angiogeni činioci rasta (koji se koriste za podsticanje stvaranja novih krvnih sudova), hormonska stimulacija i sami prenos embriona – nisu bili potrebni.

Naučnici još uvek nisu sigurni bi li ovakve proteze pomogle ljudima da obnove plodnost, ali se nadaju da će daljim testiranjem ubrzo dobiti odgovor. Ali, ovaj revolucionarni postupak nije rešenje samo za neplodnost, već i za proizvodnju organa, tako da se istraživanja sprovode na oba polja. 

Sam želatin je hidrogel napravljen od kolagena, koji se nalazi u ljudskim kostima i koži i potpuno je sigurno ga koristiti u proizvodnji organa. 

– Većina hidrogelova je vrlo slaba budući da se uglavnom sastoji od vode i često će se samo – urušiti. Pronašli smo pravu temperaturu za proizvodnju želatina koja joj omogućava da bude postojana i da se može nadograđivati drugim želatinastim strukturama. Niko do sada nije uspeo odštampati želatin koji je postojan i geometrijski definisan – objašnjava profesorka Ramil Šah.

– Iz ljudske perspektive još smo jako daleko od mogućnosti da koristimo ovaj tretman, ali je ovo veliki korak napred – izjavila je dr. Džejn Stjuart, predstavnica Britanskog društva za plodnost.