BRIGA O MLEČNIM ZUBIĆIMA: Sve što jedan roditelj treba da zna!

mlečni zubi
pixabay.com

Briga oko zubića trebalo bi da počne još u bebećem periodu. U narednom tekstu pročitajte kada možete da očekujete prve zube, kako da pomognete bebi i olakšate joj u periodu izbijanja zubića i kako da vodite računa o mlečnim zubima.

 

Kada možete da očekujete prve zubiće 

Prvi zubići rastu uglavnom oko šestog meseca, ali su odstupanja očekivana, pa je neki optimalni period za njihovo izbijanje od četvrtog do desetog meseca. Da li, pak, znate da neke bebe dolaze na svet sa zubićem, a da neki mališani čak i “oduvaju” svećicu na torti, a još nemaju nijedan jedini zub?!

Ni jedna, ni druga pojava, iako retka, ne treba da brine roditelje. To što je neko dete dobilo zubić sa tri meseca, a neko sa 15 ne znači da nešto nije u redu. Obe bebe su zdrave i normalno se razvijaju i danas su sasvim  prevaziđena ranija verovanja da su deca koja pre dobiju zube naprednija i inteligentnija ili da su one bebe kojima kasnije izbiju zubići tvrdoglave. Mlečni zubi obično rastu do trećeg rođendana i za to vreme deca dobijaju 20 zubića, u razmacima, pa roditeljima deluje kao da mališanima stalno niču zubi.

Simptomi koji prate izbijanje prvih zubića

Možda spadate u grupu onih srećnih roditelja koji sasvim slučajno otkriju nove zubiće u bebinim ustima, najčešće dok ih hrane. Ako niste među njima, a većina nije, onda vam neprospavane noći, vrištanje tokom sna, obilno balavljenje, trpanje u usta svega što dođe pod ruku bebi nije nikakva nepoznanica. Dešava se i da neke bebe dobiju temperaturu, pa i dijareju, a uobičajeni su i slab apetit i promene raspoloženja.

Doktori su obično složni oko toga da temperatura koja prati izbijanje zubića ne ide iznad 38, pa, ako dete ima višu temperaturu, bilo bi dobro konsultovati se sa pedijatrom i otkloniti mogućnost infekcije ili neke druge bolesti.

Kako olakšati bebi, a i sebi

Izbijanje zubića može da bude dugotrajan i veoma stresan period. Neki čak kažu da je ovo pravi test roditeljskog strpljenja i izdržljivosti. Postoje načini da bebi ublažite probleme izazvane nicanjem zubića, a tako pomognete i sebi, jer nenaspavani i umorni, uz razdražljivu bebu, na dobrom ste putu da i vi postanete takvi.

Bebi će pomoći grickanje glodalica ili specijalnog gumenog prstena prethodno rashlađenog u frižideru. Tu su i specijalni gelovi i kapi koje možete bebi utrljati na desni. Neki roditelji pribegavaju i primeni manjih doza paracetamola da ublaže bebi bol.

Ukoliko nećete da koristite nikakvu hemiju, odlučite se za ogrilicu od prirodnog baltičkog ćilibara. Majke koje su svojim bebama kupile ovu ogrlicu tvrde da i ne osete proces izbijanja zubića, jer nema nikakvih propratnih siptoma. Ove ogrlice, naučno je dokazano, jačaju i imunitet vaših mališana, a mogu biti i odličan modni detalj.

 

Nega mlečnih zubića

Stomatolozi su složni da se sa negom zubića počinje odmah po izlasku prvog zuba. Prvi zubići se peru vlažnom gazom ili specijalno dizajniranom četkicom koja se natakne na prst. Osim što ih na ovaj način čistite, vi usput sprovodite i masažu koja će bebi smanjiti bol pri nicanju zuba.

Pasta se ne koristi u ovom uzrastu, obično se uvodi tek oko druge godine i minimalno se stavlja dok dete još ne zna lepo da ispljune i ispere sadržaj iz usta. Beba sve uči od svojih roditelja, pa budite dobar primer svojim mališanima. Neka vas dete gleda dok perete zube,pustite bebu da vam “kobajagi” pere zube, pa će onda i ona lakše sarađivati i otvarati usta kad je na nju red.

Od presudne važnosti za zdrave zube je i način ishrane vašeg mališana. U periodu posle godinu dana izbacite noćno mleko, a kao alternativu nikako nemojte koristiti voćne sokove. Neka dete počne da pije iz čaše i što manje koristi cuclu. Za pravilan zagriz i i pravilan rast zubića što pre pređite sa kašica i miksane hrane na sitno ustitnjene komadiće da bi dete moglo žvakati i tako razviti mišiće usne duplje.

 

Prva poseta Zubić vile

Period smene zuba, odnosno pojava stalnih umesto mlečnih zubića nije precizna i često zavisi i od toga kada su se mlečni zubi pojavili. Već oko pete godine kod neke dece može da dođe do pojave stalnih zuba. Bitno je samo dete pripremiti na sve i objasniti mu sam proces da ne bi traumtično doživelo kada oseti kako se zubić u ustima klati.

Roditelji moraju pomno pratiti proces izbijanja stalnih zuba, proveravati da li oni pravilno niču i u slučaju svakog odstupanja ili pojave karijesa dete odmah odvesti kod stomatologa.

Običaj koji je lep i koji mališani vole je da prvi mlečni zub koji detetu ispadne stavite pod jastuk i po njega dođe Zubić vila i ostavi umesto njega poklon dok dete spava. Ovaj običaj je uveden da bi se kod dece prevazišao strah, da se dete, dakle, ne bi plašilo već radovalo ispadanju mlečnih zuba. Neki roditelji čak sačuvaju prvi zubić u posebnoj kutiji.

Ima li šta lepše od dečijeg osmeha, od tog niza malih i skladnih belih zubića?! Zasmejavajte svoje klince i uživajte sa njima svakog dana.