Odlična zamena za sokove i SPAS U VRELIM DANIMA: Napravite napitak koji će vas RASHLADITI I OSVEŽITI!

voda i voće
pixabay.com

Stiglo nam je leto, a sa njim i visoke temperature. Kako vi gasite žeđ ovih dana? Pijete li dovoljno vode? Danas vam donosimo recept, tačnije ideju za aromatizovanu vodu, koja je odlična zamena za sokove jer ne sadrži šećer, a veoma je ukusna i zdrava.

 

KOLIKO VODE NAM JE POTREBNO?

Ne postoji određena količina vode koju bi trebalo da popijemo u toku dana. Svaki organizam je drugačiji i zbog toga bi trebalo da osluškujemo njegove signale žeđi, piše portal mycupoftea.rs. Ono na šta posebno valja obratiti pažnju je da kada osetimo žeđ, tada je naše telo već izgubilo previše tečnosti i ušlo u fazu dehidratacije. Zbog toga je preporučljivo da uvek uz sebe imamo vodu, naročito kada su visoke temperature jer tada naš organizam gubi više tečnosti. Naravno, naša fizička aktivnost, godine, pol i način ishrane takođe značajno utiču na potrebe organizma za vodom. Međutim, u vezi sa vodom postoji zlato pravilo: Nikad nije previše!

 

KOMBINACIJA VOĆA I VODE

Pomoću raznih kombinacija voća, vodu za nekoliko minuta možete pretvoriti u ukusan i osvežavajući napitak. Pustite mašti na volju kada je o miksovanju sastojaka reč, a mi uvek savetujemo da odaberete ukuse koje najviše volite.

Najčešće se koriste citrusi, jer oni nude najbolje osveženje. Naši predlozi su limun i nana, naravno tu možete dodati i đumbir i med koji će samo još upotpuniti ukus. Idealna kombinacija su pomorandža i borovnica. Dovoljno je da voće naseckate, prelijete vodom i ostavite u frižideru najmanje tri sata. Ukoliko želite jači ukus voća, vodu ostavite da odstoji preko noći. Ukoliko vodu procedite od voća možete je držati u frižideru i nekoliko dana.

 

Za one koji vole slađe ukuse, jagode i maline su idealne. Naš izbor su bile maline i limeta. Ovoj kombinaciji obavezno dodajte led, a možete koristiti i gaziranu vodu. Ukoliko ste ljubitelj jačih ukusa možete dodati i cimet, štapić vanile, đumbir, ruzmarin ili bosiljak. Bukvalno bilo šta što volite!

Igrajte se i napravite osvežavajući napitak po vašoj meri!