UTIČE NA DUGOVEČNOST: Evo koliko šoljica kafe treba da POPIJETE NA DAN da biste duže živeli!

Kafa
pixabay.com

Istraživanje naučnika Međunarodne agencije za istraživanje raka sa Imperijalnog Koledža u Londonu, objavljeno u magazinu Annals of Internal Medicine, pokazalo je da dodatna šoljica kafe može da produži nečiji životni vek, čak i ako je u pitanju kafa bez kofeina.

 

Međutim, sami stručnjaci su skeptični i ističu da je nemoguće sa sigurnošću reći da li kafa ima zaštitni efekat pre nego zdrav način života kafopija. Oni kažu da za sada nije potrebno piti dodatnu šoljicu kafe.

Ono što je njihovo istraživanje pokazalo jeste da postoji povezanost pijenja više kafe i smanjenje rizika od smrti, naročito kod bolesti srca i stomaka. Ovaj zaključak izveli su analizirajući podatke zdravih ljudi starijih od 35 godina iz deset evropskih zemalja.

Ispitanici su na početku studije odgovarali na to koliko kafe planiraju da piju svakodnevno, a onda bi bio posmatran njihov način i dužina života.

Profesor Dejvid Špigelhalter sa Kembridža kaže da, ako zaista kafa produžava životni vek, to bi značilo da dodatna šoljica kafe svakoga dana u proseku dodaje tri meseca života muškarcima i oko mesec dana ženama. On se, međutim, ograđuje dok studija ne bude potvrđena nekim drugim sa jasnijim faktorima.

Možda se osobe koje piju tri kafe dnevno više socializuju, pa to popravlja njihovo ukupno stanje. Međutim, s druge trane, istraživači su otkrili da su žene koje su pile veće količine kafe imale veću stopu raka jajnika. Studija je, inače, isključila bolesne od dijabetesa, srčanih bolesti ili šloga.

Da li je onda kafa dobra za nas? Prethodne studije davale su kontradiktorne rezultate. Kofein utiče različito i na zdrave ljude, mada većina kaže da ih on čini budnim.

Iako ne postoji ograničenje unosa kafe, britanski naučnici kažu da bi trudnice trebalo da ne unose više od 200 mg kofeina dnevno, a i postoje slučajevi u SAD kada su osobe umrle od unosa prevelike doze kofeina u kratkom roku.