Visoke temperature dovode do CREVNIH INFEKCIJA: Evo kako da se ZAŠTITITE, ali i šta OBAVEZNO DA IZBEGAVATE!

Pranje
Pixabay.com

Visoke temperature koje uslovljavaju brže kvarenje namirnica, ali i loše životne navike kao što je neredovno pranje ruku, dovode do čestih crevnih infekcija tokom leta!

 

Lekari kažu da se veći broj pacijenta sa stomačnim tegobama javlja svakog leta i da se ovo u tom pogledu ne razlikuje od drugih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr MIlan Jovanović Batut” od početka godine u Srbiji je registrovana 61 epidemija crevnih zaraznih bolesti u kojima je obolelo ukupno 597 osoba, a njih 167 je moralo na bolničko lečenje.

U junu i julu bilo je 19 epidemija. Najčešće se registruju epidemije salmoneloze i od početka godine bilo ih je 24. 

Ove godine nije povećan broj obolelih od crevnih infekcija u odnosu na prethodne godine. Sezona stomačnih tegoba počinje sa toplim danima, povećanim i produženmim boravkom ljudi u prirodi, dakle krajem maja, početkom juna i traje sve do septembra, kaže direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović. 

Tokom vrelih, letnjih dana namirnice se brže kvare, zahtevaju striktne mere čuvanja i to ne samo one koje se kupuju na kioscima, već i one koje spremaju kod kuće i nose u prirodu!

Ljudi su često u prirodi, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke. Sve su to faktori rizika koji doprinose razvoju crevnih virusnih, ali i bakterijskih infekcija – rekao je Stevanović, prenose “Novosti”.

Osnovna i najbolja preventivna mera za sve infektivne bolesti jeste pranje ruku, a zatim koristiti samo sveže pripremljenu hranu tokom letnjih dana.

Treba izbegavajte lako kvarljive namirnice kao što su različite vrste soseva, majoneza i svega onoga što se lako kvari na visokim temperaturama. Koristite namirnice koje su dobro termički obrađene- kuvana hrana je najbezbednija kada su temperature visoke, zaključio je on.

Crevne infekcije su praćene povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, što može dovesti do dehidratacije organizma.