Vesti  Zdravlje

REVOLUCIJA U PRESAĐIVANJU ORGANA: Svinje će uskoro spašavati ljudske živote!

Stvorivši genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima međunarodni tim stručnjaka napravio je korak napred u presađivanju organa među različitim vrstama, objavljeno je u američkom časopisu "Sajens".
Autor: RTS Foto: Foter/Tambako the Jaguar / photo on flickr
Vreme: 20:23h | 12. avgust. 2017.
0

 

Ovaj potez mogao bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli presađivati ljudima umesto retkih organa ljudskih donora na koje se najčešće vrlo dugo čeka.

 

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskim, te životinje se već dugo smatraju pogodnim davaocima za takozvanu ksenotransplantaciju.

 

Da bi se sprečilo odbacivanje životinjskih organa naucnici su još početkom devedesetih godina prošlog veka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

 

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je reč o transplantaciji na ljudskog pacijenta.

 

Časopis Sajens piše da je grupa naučnika koju su predvodila dvojica genetičara sa Harvarda, Džordž Larč i Luan Jang, uspešno primenila metodu kloniranja kako bi otklonili gene odgovorne za postojanje virusa u svinjskom DNK pre nego što su pristupili stvaranju 37 svinjskih embriona.

 

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

 

Privatna kompanija "Dženesis" koju su osnovali Larč i Jang, uspela je da "stvori 37 prasadi čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju".

 

Sajens ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje toliki da svakodnevno u Sjedinjenim Američkim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donora umru 22 pacijenta.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.