IGNORISANJE JE NAJGORA OPCIJA: Ako osetite OVE bolove, HITNO POSETITE LEKARA!

Glavobolja
Foter / Avenue G / photo on flickr

Oštri i iznenadni bolovi su znak da nešto definitivno nije u redu i da treba da posetite lekara.

 

Mnogi od nas muče muku sa hroničnim bolovima. Međutim, ukoliko počnu da vam se javljaju novi – oštri i iznenadni bolovi, telo vam šalje signal da nešto nije kako treba. Zato, dr Brunila Nazario savetuje da već na prve simptome reagujete i posetite lekara, prenosi Express.hr.

Intenzivna glavobolja

Oštra i probadajuća bol u glavi, posebno ako je to najgora glavobolja koju ste ikad osetili razlog je da hitno posetite lekara.

Takva vrsta bola može da bude znak unutrašnjeg krvarenja usled prsnuća aneurizme, koji može u kratkom vremenu da izazove smrt – ističe neurolog dr Šeron Brangman.

Čudan osećaj u grudima, čeljusti, ramenu i ruci

Neugodan osećaj u grudima najčešće je prvi simptom srčanog udara ili, pak, kasni simptom upale pluća.

Većina ljudi misli da se infarkt prepoznaje po probadajućoj boli, ali zapravo je samo reč o čudnom osećaju u grudima – objašnjava kardiolog Džerom Koen.

On ističe da se usled srčanog udara najpre javljaju bolovi u ramenu, ruci i čeljusti nego oko samog srca, a ako ih prati i zadihanost trebalo bi odmah da pozovete hitnu pomoć. Ako na vreme stignete u bolnicu, šanse da vam se spasi život rastu za više od 60 odsto, ističe Koen.

 

Bol u dnu leđa i između lopatica

Uzrok ja obično artritis, ali može da bude i znak da imate srčani udar ili probleme s abdomenom. Jedna od opasnosti je pucanje aorte uzrokovane širenjem te krvne žile. Ukoliko duže vreme patite od povišenog krvnog pritiska, a bol ne prolazi već se pojačava, obavezno idite kod lekara.

Zatvor i jaki bolovi u stomaku

Najčešći uzrok jakog bola u trbuhu jeste upala slepog creva, koje se nalazi u desnoj polovini donjeg trbuha između kuka i pupka. Ako je mesto veoma osetljivo na dodir, a pritom se javio i zatvor, požurite u bolnicu. Dođe li do prsnuća slepog creva, velike su šanse za unutrašnje krvarenje i razvoj sepse.

Bol u listovima

Jedna od manje poznatih opasnosti je duboka venska tromboza, krvni ugrušak koji se najčešće pojavljuje u venama nogu. Takva tromboza može biti opasna po život ako se ugrušak oslobodi i otputuje do pluća ili srca.

Kako je prvi simptom nastanka ugruška oteklina na listu uz koju se javlja bol, posetite lekara kako biste otklonili sumnju na ugrušak.

 

Žarenje u stopalima

Hronično peckanje u stopalima često je kod dijabetičara, a može ga prouzrokovati i nedostatak vitamina B, bolesti bubrega, slaba cirkulacija, bolesti krvnih žila i poremećaj štitne žlezde. Prvo što treba da uradite jeste da uradite kompletnu krvnu sliku, a potom da se konsultujete sa lekarom kako biste našli uzrok ovog neugodnog simptoma.

Bol u trbuhu uz nadutost i probavne smetnje

Ukoliko vam se menja apetit i probavne navike, a uz to osećate i nelagodu u abdomenu duže od dve nedelje, obavezno posetite lekara. Upravo su to najčešći simptomi raznih vrsta karcinoma koje pacijenti primete, ali obično ne reaguju. Iako uzroci često mogu biti bezazleni, to nije nešto s čime smete da reskirate.

Probadajuća bol u nozi

Ako uzrok bola nije teška fizička aktivnost, već vam se čini da se bol pojavila ničim izazvano i ne prolazi, već joj se pridružuju simptomi oticanja, crvenila – tada može biti reč o nastanku po život opasne tromboze.

Ova bolest najčešće zahvata noge, a nešto ređe i ruke. Iako se venska tromboza u pravilu javlja kod starijih osoba, ona može da nastane u bilo kojoj dobi. Genetska predispozicija, korišćenje hormonalne terapije, dugotrajno sedenje i nedavni hirurški zahvati najčešći su uzroci, premda okidač mogu biti udarci i padovi.