NE VALJA NA PRAZAN STOMAK: Glad je vaš najveći neprijatelj ako radite OVE STVARI!

devojka
pixabay.com

Da biste se konačno "probudili" i mogli normalno da funkcionišete, telu treba doručak.

 

Dok još niste doručkovali, a vaše telo još uvek “spava”, ni u kom slučaju ne bi trebalo da radite sledeće stvari.

Pijete kafu

Kafa stimuliše proizvodnju kiseline u stomaku, što može biti uzrok nelagodnosti i čak grčeva. Štaviše, kafa na prazan stomak može da prouzrokuje nedostatak serotonina – hormona koji je odgovoran za osećanje zadovoljstva i dobre volje. Ako još niste doručkovali, a zaista želite kafu – dodajte joj mleko koje može da ukloni negativan uticaj.

Spavanje

Lekari su sigurni da je odlazak u krevet sa praznim stomakom veoma štetno. Osećaj gladi sprečava spavanje, a promoviše površinski san koji je veoma loš za telo. Zato pokušajte da jedete 2 sata pre spavanja, a ako ste gladni pre odlaska u krevet, popijte kefir ili pojedite parče kolača.

Sokovi

U bilo kom soku (posebno sveže ceđenom) postoje kiseline, koje su potpuno nepotrebne za stomak ako ga pijete na prazan želudac. Posebno opasno može da bude ako imate gastritis ili čir na želucu. Da biste smanjili štetu, razblažite sok vodom u razmeri 1: 1 ili ga pijte nakon doručka.

Žvakaća guma

Ako često žvaćete žvake kada osećate glad, lako možete zaraditi gastritis. Stvar je u tome da hlorovodonična kiselina koja se proizvodi tokom žvakanja uništava sluznicu želuca (ako je, naravno, prazna).

Važno: ne žvaćite žvake više od 10 minuta i kada je stomak pun!