BOLNO UŠIVANJE POSTAJE PROŠLOST: Uskoro će rane zatvarati LEPKOM, a čudotvorna supstanca deluje za MINUT! (VIDEO)

rana
print screen/youtube.com/The University of Sydney

Naučnici kažu da ova supstanca zatvara ranu u roku od minut, a ujedno i ubrzava oporavak povređenog tkiva.

 

Živote kritično povređenih ljudi uskoro bi mogao da spasi novi lepak, koji zatvara žive rane u veoma kratkom roku. Stavlja se direktno na ranu, a deluje za samo 60 sekundi. Ovaj veliki pomak u medicini delo je američkih i australijskih naučnika.

Lepak se naziva MeTro i proizvodi se od prirodnog proteina tropoelastina. Nakon što se stavi direktno na ranu, tretira se UV svetlom i potpuno zatvara povredu, a radi čak i na mokrom tkivu pa nema potrebe za spajalicama ili šivanjem. 

Kako je lepak elastičan, to znači da je dizajniran da funkcioniše i na unutarašnjim organima koji menjaju oblik, poput pluća ili srca. Organi koji se šire imaju rizik od kidanja šavova, a ovakvav lepak taj rizik može ukloniti. Dodatna prednost mu je i što se lakše može primeniti na teže dostupnim područjima tokom operacije. Kako se navodi, može se razgraditi za nekoliko sati ili za nekoliko nedelja što drastično skraćuje vreme oporavka.

– Potencijalne primene su ogromne – od saniranja teških ozleda na mestima nesreća ili u ratnim područjima, ali i kao veliko poboljšanje za operacije u bolnicama – rekao je Entoni Vajs sa Univerziteta uSidneju.

U studiji su naučnici uspešno zatvarali rezove u arterijama i na plućima glodara te na plućima svinja. Još se čekaju rezultati ispitivanja na ljudima i procene su da bi za tri do pet godina ovakav lepak mogao stići u bolnice, prenosi Northwestern.