Da raščistimo jednom za svagda! Da li su MLEČNI PROIZVODI ZDRAVI i da li od mleka i jogurta ima neke koristi?

Mleko čaša
Freeimages.com/nkzs

Mlečni proizvodi čine sastavni deo svakodnevne ishrane. Svakodnevna upotreba ovih proizvoda je preporučljiva posebno deci koja se razvijaju, jer minerali koji su sadržani u ovom tipu proizvoda su potrebni kako bi se obezbedio ujednačen unos minerala kojih nema u drugim namirnicama.

 

Prerađeno kravlje mleko sadrži otprilike 87% vode i ostatak čvrstih materija. Veliku količinu mlečnog sadržaja čine rastvorljive masne kiseline, dok ostatak čine kombinacije proteina, karbohidrata, minerala i druge manje prisutne supstance. Ovakav sastav u mleku čini ga jednim od skoro savršenih napitaka koje je priroda stvorila.

Opšte je poznato da je mleko bogato hranljivim sastojcima kao što su: kalcijum, fosfor, magnezijum, proteini i drugi. Kalcijum jača kosti, dok fosfor pomaže tranziciji kalcijuma pri njegovoj apsorpciji kostima. Sem toga, fosfor je bitan kako bi se održao balans fosfora/kalcijum u strukturi kosti. I predstavlja dobar izvor B2 vitamina koji potpomaže održavanju zdrave kože i očiju.

Visoko kvalitetni proteini

Mlečni proizvodi su bogati visoko kvalitetnim proteinima. Proteini iz surutke čine skoro 18% od ukupne količine proteina iz mleka. Kasein, vredan protein koji sadrži sve bitne amino-kiseline, može se naći samo u mleku. Čini čak 82% od ukupne količine proteina koji se nalaze u mleku i koristi se kao standard poređenja proteinske vrednosti kod drugih namirnica. Proteini su potrebni za izgradnju i obnovu tkiva tela, tako i za formiranje potrebnih antitela koja cirkulišu u krvi i pomažu kako bi se suzbile i sprečile infekcije.

Jogurt, kao još jedan mlečni produkt, proizvodi se fermentisanjem kuvanog mleka kulturama bakterija koje prouzrokuju stvaranje mlečne kiseline od laktoze. Stvaranje mlečne kiseline u jogurtu ili kiselom mleku dovodi do promene strukture belančevina i masti u mleku pa ono postaje lakše za varenje.

Bakterije koje su prisutne u mlečnoj kiselini ne treba da vas brinu, jer sprečevaju razvoj drugih mikroorganizama i sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crevima. Tako da na neki način oni čuvaju crevnu floru i čine je zdravom. Takođe su zaslužne za stvaranje vitamina B grupe i uopšte potpomažu pravilnom radu organa za varenje. Jogurt je još jedan od izvora koji obiluje potrebnim mineralima, aminokiselinama i proteinima koji su nam svakodnevno potrebni.

Zahvaljajući količini kalcijuma i kalijuma koji se nalaze u jogurtu ili kiselom mleku, podstiče se izbacivanje prekomernih negativnih neželjenih materija poput soli što je jako korisno za održavanje zdravog ritma srca i sprečavanja hipertenzije. Mlečna kiselina takođe ima dobru stranu zato što štiti zube i desni od propadanja svojim sastavom i mikroorganizmima koji ne dozvoljavaju pojavu bakterija.

Sastav jogurta i drugih prozvoda koji sadrže mlečnu kiselinu je takav da obiluje aminokiselinama koji su jako pogodni posle dugog perioda vežbanja, kako bi omogućili da se proteini vežu za mišiće da ne bi došlo do opadanja mišićne mase.

Neosporno je da mleko i mlečni proizvodi predstavljaju neverovatan izvor dobrih materija, ali kao i sa svim stvarima i sa njima ne treba preterivati. Mlečne proizvoda bi trebalo konzumirati skoro pri svakom obroku zbog celokupno dobrog uticaja na crevnu floru i mnogobrojnih drugih efekata koje imaju u održavanju balansa i pružajući nam neophodne količine minerala, kao i održavajući nas zdravim.