Pitali smo stručnjaka da li IMPLANT U GRUDIMA MOŽE DA PUKNE… Od onoga što smo čuli PROŠLA NAS JE JEZA

Devojka
Pixabay.com/Ilustracija

Mnoge žene, pogotovo nakon više trudnoća i dojenja ostanu nezadovoljne stanjem svojih grudi i razmišljaju o operativnom zahvatu, najčešće kako bi povratile mladalačku jedrinu i čvrstoću, ili jednostavno povećale veličinu grudi. Ako već želite da sebi priuštite estetsku operaciju onda njom nikako ne smete da ugrožavate svoje zdravlje!

 

Ukoliko razmišljate o ovakvom operativnom zahvatu sebi bi, pre svega, trebalo da postavite tri pitanja – Da li će ta operacija da promeni moj život na bolje? Da li sam se dovoljno raspitala o celokupnom zahvatu? Da li sam izabrala pravog doktora i sigurnu  zdrastvenu ustanovu?

Ne zaboravite da svaka operacije sa sobom nosi određeni rizik, kao i sama anestezija, a vaše zdravlje uvek treba da bude vama na prvom mestu. Odgovarajući oblik implantanta svakako je bitan da bi ste bili zadovoljni estetskim efektom ove operacije kao i da ga prilagodite vašem grudnom košu i obliku dojke.

Nijedan implantant nije najbolji! Svakako treba imati u vidu da su to sve veštački  materijali koji imaju svoje potencijalne negativnosti. Ali, u svakom slučaju, treba birati  po stepenu najmanje kapsularne kontrakture, pipanja ivica implantanta, vidljivosti  nabora – wrinkling-a, dužine trajanja i mnogih drugih svojstava – objašnjava za Dnevno.rs doktorka Violeta Skorobać Ašanin, vlasnica specijalne bolnice “Diona” iz Beograda. 

 

Naša sagovornica dodaje da opasnost od pucanja implanta i te kako postoji! Dakle nije u pitanju samo mit! Ovaj opasan problem može se javiti kod implantata slabijeg kvaliteta.

Upravo zbog toga je vrlo važno godišnje pregledati grudi ultrazvukom, a ukoliko se primeti bilo kakvo oštećenje, implant se mora zameniti. Alternativna dijagnostička metoda je magnetna rezonanca.

– Opasnosti i rizici operacije uvećanja grudi su dosta poznati, ali mogu se preduzeti određeni koraci kako bi se sveli na minimum. Dobrim detaljnim preoperativnim  pregledom kvaliteta kože i mišića, mogu se konstatovati deformiteti grudnog koša i sa tim u skladu moguće je napraviti dobar plan operacije. Na taj način izbegavamo  asimetrije i potencijalno nezadovoljstvo pacijenta izgledom. Takođe, izuzetno je važan odabir pravog implantanta za pacijenta. Precizna i pažljiva operacija dovodi do smanjenja mogućnosti nastanka hematoma i seroma – priča doktorka Violeta.

Sve se ne završava izlaskom iz operacione sale. Brižljiva posvećenost pacijenta  postoperativnim upustvima doktora smanjuje mogućnost nastanka kontraktura, neželjenih pozicija proteze, istanjivanja mišića ili kože i nastanka neravnina.

Svi rizici i moguće komplikacije se smanjuju ukoliko su doktor i pacijent posvećeni ovoj operaciji.

– Ukoliko smo zajedno ispoštovali sve prethodno dogovorene obaveze, život se menja mnogostruko nabolje. Stepen zadovoljstava se reflektuje na sve segmente privatnog života. Naravno, nikako ne treba zaboraviti da se život može promeniti i na drugi, lošiji način ukoliko se olako pristupa jednoj ovakvoj operaciji – naglašava doktorka Violeta.

Imajte u vidu da ovakva operacija nije neophodna da biste imali srećan i dugovečan život, ali ukoliko mislite da će vam uvećanje grudi ulepšati život i ojačati samopouzdanje, ne zaboravite da pre donošenja konačne odluke napravite dobro i kvalitetno istraživanje. Uvek imajte na umu – vaša sigurnost je najvažnija!