BORBA SE PROLEĆNIM ALERGIJAMA: Primenite ove korisne SAVETE i disaćete punim plućima!

Alergija
Pixabay.com

Sezonske alergije problem su miliona ljudi širom svijeta. S obzirom na to da s prolećem stižu blage vremenske prilike, alergeni se oslobađaju. Drvo, trava i korov su neki od najčešćih pokretača alergija kada ste van kuće, a blizu 30 odsto svetske populacije pati od njihovih posledica.

 

Za borbu sa sezonskim alergijama najčešće se koriste lijekovi koje propisuje ljekar, ali eksperti ističu da postoje savjeti kojih se trebate pridržavati za ublažavanje ovih simptoma, piše AccuWeather.

Tuširajte se uveče

Eksperti kažu da večernje tuširanje može spavanje učiniti mnogo prijatnijim za osobe s alergijama. Ispiranje polena sa kože i kose drži alergene dalje od posteljine i jastuka. Kada je reč o pranju posteljine, vodite računa da to radite u toploj vodi, jer se tako uklanja više polena.

Ne izlazite ujutru

Ujutru između 5 i 10 sati koncentracija polena u vazduhu je najveća, stoga lekari savetuju da, ukoliko je to moguće, izbegavate izlaske u to vreme. Najbolje je izaći napolje posle jake kiše, jer ona uklanja polen iz vazduha. Osobe koje pate od alergija najviše problema imaju kada je suvo, toplo i vetrovito vreme.

Pročišćavajte vazduh u prostoriji

Zatvorite vrata i prozore kuće ili automobilske prozore kada je napolju visoka koncentracija polena. U autu uključite klimu, a u kući filtere za polen te često usisavajte.

Izbegavajte ovu hranu

Ovo se posebno odnosi na sirovu hranu i sveže voće, jer neke osobe od toga svrbe usta.

Adekvatno se obucite kad izlazite 

Opremite se velikim šeširom i naočarama kako biste polen držali što je moguće dalje od vaših očiju. Neke osobe moraju nositi i maske, ukolikosu prinuđene da izađu.