PRETERANO SE ZNOJITE? Isprobajte ovih ŠEST TRIKOVA koji će vam pomoći u borbi protiv HIPERHIDROZE

znojenje
printscreen/youtube

Hiperhidroza može da bude vrlo neprijatna naročito leti, ali problem je moguće da se ublažiti.

 

Normalno je i zdravo znojiti se kada temperatura poraste, ali krugovi od znoja ispod pazuha, slepljena odeća i stalno vlažni dlanovi mogu da budu izuzetno neprijatni.

Medicinsko stanje poznato kao hiperhidroza imaju ljudi koji se znoje četiri ili pet puta više od normalnog. I za to ima leka: pomoću nekoliko saveta možete sprečiti ili ublažiti znojenje i neprijatne mirise koji uz to idu.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, postoje i medicinski načini lečenja ovog poremećaja, kao što su primena botoksa, ili operacija.

1. Ne začinjavajte hranu

Velika šolja ledene kafe ili pikantni sosovi jesu neodoljivo ukusni, ali pokušajte da ograničite začine i kofein ako želite da se manje znojite. Začinjena hrana i kofein mogu da aktiviraju neurotransmitere, koji se zovu acetilholini. Sve što stimuliše ove neurotransmitere može da utiče na žlezde koje izazivaju znojenje.

2. Koristite antiperspirante

Oni sadrže aluminijumske soli, i kada ih nanesete na kožu, formiraju čepove koji blokiraju znoj. Možete tražiti od dermatologa da vam preporuči antiperspirant. Medicinski antiperspiranti su efikasniji u zaustavljanju znojenja zato što imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka.

3. Budite smireni

Stvari koje radite da smanjite anksioznost, kao što je duboko disanje, smanjiće stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlezde. Ako se često jako znojite kada ste u stresnoj situaciji, lekar može propisati lekove za smanjivanje znojenja u ovim situacijama, ili predložiti druge mogućnosti lečenja.

4. Hladna voda

Ako je voda hladna, ona pospešuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom i sapunima neutralne ili blago kisele pH vrednosti (5,5). Oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na njenoj površini. Nemojte koristiti klasične bazne sapune.

5. Uklanjajte dlačice ispod pazuha i sa prepona

Znoj se zadržava na dlačicama, a onda lako dolazi u kontakt sa vazduhom i bakterijama. Pod uticajem bakterija oslobađa se jedna vrsta kiseline, koja je glavni uzrok neprijatnog telesnog mirisa.

6. Odeća

Nosite samo pamuk, lan i prirodne materijale. Oblačite svakog dana čiste stvari jer bakterije na neopranoj odeći stvaraju neugodan miris znoja.