Do TANKOG STRUKA uz pomoć jednostavnih saveta

Stomak Mršavljenje
Pixabay.com

Tanak struk i ravan stomak su na listi želja mnogih, kako zbog boljeg izgleda, tako i zbog činjenice da je on odraz dobrog zdravlja. Kako biste se rešili suvišnih kilograma u predelu stomaka, dovoljno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila i uskoro ćete moći da se pohvalite vitkijom linijom.

 

1. Jedite tokom magičnog sata

Nutricionisti ističu da je vreme između 15 i 16 časova tzv. magični sat u kome je najbolje pojesti obrok bogat proteinima. To može biti komad mesa ili ribe, jogurt, posni sir, jaja i slično. Na taj način ćete pomoći u ubrzavanju metabolizma i regulisanju nivoa šećera u krvi. 

2. Redovno vežbajte i budite aktivni

Uz uravnoteženu ishranu veoma je važno da redovno vežbate i bavite se nekom fizičkom aktivnosti. Odaberite aktivnost koja vam najviše odgovara: bicikl, hodanje, trčanje, vožnja rolera, plivanje, planinarenje i sl. Obavezno izdvojite 30-45 minuta pet puta nedeljno za svoju borbu za tanak struk. 

3. Ishrana bogata vlaknima

Bitno je da u toku dana unosite dovoljno vlakana kako bi ubrzali metabolizam i produžili osećaj sitosti, pa na taj način urzali gubitak suvišnih kilograma. Biljnim vlaknima su najbogatije celozrne žitarice, repa, mahunarke, obojeno povrće, integralni pirinač, brašno od celog zrna, sveže i suvo voće. Semenke lana su izuzetno bogate biljnim vlaknima pa se potrudite da ih svakodnevno unosite.

4. Unosite namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Postoje određene namirnice koje imaju sposobnost ubrzavanja metabolizma, a među njima se posebno ističu zeleni čaj i kajenska papričica, kao i hrana bogata proteinima sa niskim sadržajem masti. Ova hrana ubrzava metabolizam koristeći masne naslage za energiju. 

5. Jedite kontrolisane obroke

Vodite računa o odnosu makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini, masti), kao i o njihovim količinama. Pazite da vaši obroci budu bogati složenim ugljenim hidratima i mononezasićenim masnim kiselinama. Integralni pirinač, pšenica, zob i kvinoa u svakodnevnoj ishrani su vaša podrška u borbi protiv stomaka. Od pomoći će vam biti i mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama, maslinovom ulju, avokadu, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i maslacu od kikirikija i badema.

6. Izbacite alkohol iz ishrane

Prema jednoj studiji alkohol za čak 36% smanjuje sposobnost organizma da topi masno tkivo! Ne zove se bez razloga „pivski stomak“ jer je pivo puno ugljenih hidrata, kao i šećera koji se nalaze u skoro svakom alkoholnom piću.

7. Smanjite maksimalno unos šećera

Unosom šećera se povećava proizvodnja insulina, a time i nakupljanje masnog tkiva na kritičnim mestima na stomaku. 

8. Što bolje žvaćite hranu

Što je hrana bolje sažvakana i usitnjena to je i lakša za probavu, čime se smanjuje osećaj naduvenosti i zadržavanje hrane duže vreme u probavnom sistemu. Praktično je potrebno da hranu usitnite zubima do kašice, pa tek onda gutate.

9. Masti su dobre za vas

Monozasićene masti će, osim što čuvaju vaše zdravlje, pomoći i u pojačanju osećaja sitosti i podsticanju topljenja masnog tkiva. Pojedite svakodnevno šaku orašastih plodova – birajte lešnike, bademe, neslani kikiriki ili jednostavno, maslinovo ulje.

10. Redovno i dovoljno spavajte

To podrazumijeva da na počinak odlazite i budite se u približno isto vrijeme svakoga dana. Također, pokušajte spavati barem 6-7 sati. Naime, ni dovoljno ni previše sna nije dobro. Studije pokazuju da ljudi koji spavaju 6-7 sati, u odnosu na one koji spavaju u prosjeku 5 sati i manje ili 8 sati i više, imaju značajno manji udio masnih naslaga u području trbuha.

11. Rešite se stresa

Tačnije, pokušajte da naučite da kontrolišete svoje emocije i da regulišete stres, jer ne možete da ga izbegnete, ali možete da naučite kako da se izborite sa njim. Kao reakciju na stres, telo proizvodi kortizol koji je povezan sa nakupljanjem neželjenih masnoća, posebno u području abdomena. Pronađite način da se opustite, relaksirate, izađite u prirodu, družite se s prijateljima, pročitajte knjigu, pogledajte film, trenirajte i sl.

12. Planirajte, organizujte se i budite istrajni

Za kvalitetne rezultate, problemu nakupljenog masnog tkiva na stomaku morate pristupiti istovremeno sa više strana: dijetom, kardio treningom, izgradnjom mišića i vežbama za stomak. Odvojite 45 minuta svako veče ili svako jutro kada ćete da pripremite obroke za naredni dan. Planiranje obroka je vrlo važan i neophodan posao koji vas ni u jednom trenu neće dovesti u iskušenje da svratite u pekaru.