ŠEST OPASNIH SIMPTOMA: Prepoznajte dijabetes pre nego što bude prekasno

Dijabetes
Pixabay.com

Često se kaže da je dijabetes bolest koju lako možemo prepoznati. Postoje brojni simptomi koji ukazuju šećer: osoba konstantno oseća žeđ, mnogo mokri, goji se... Ipak, ovi simptomi mogu ukazivati i na neka druga stanja, pa često ljudi ni ne reaguju na promene u organizmu. Zato lekari upozoravaju da je dijabetes i jako pdmukla bolest, te da je neophodno, ako osetite bilo koji od navedenih simptoma, da što pre posetite specijalitu kako bi utvrdili da le je sa vašim zdravljem sve u redu.

 

Prema rečima doktorke opšte prakse, Nevenke Dimitrijević, redovna kontrola je jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom.

– Dijabetes je podmukla bolest koja ne daje znake. Kada su simptomi već vidljivi to znači da je bolest u poodmakloj fazi. Redovnim sistematskim pregledom je moguće otkriti dijabetes na vreme i pacijenta povrgnuti terapiji. Posebno treba obratiti pažnju i ići na češće kontrole ukoliko neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog – rekla je Nevenka Dimitrijević.

Možemo li prepoznati dijabetes pre nego što nas pogodi? Koji su to rani znaci koji ga najavljuju? Evo nekih na koje obavezno treba obratiti pažnju.

1. Pojačana žeđ
Nagli napad žeđi jedna je od najočitijih simptoma dijabetesa tipa 2. Osobe mogu osetiti pojačanu žeđ u kratkom vremenskom razdoblju, a to može biti znak povećanog nivoa glukoze u krvi.

2. Malaksalost
Nespecifičan, ali važan simptom dijabetesa tipa 2 je opšti osećaj umora jer se dešava da je nizak nivo šećera u krvi i organizam nema dovoljno “goriva”. No, malaksalost i umor mogu nastati i usled mnogih drugih medicinskih stanja.

3. Širok struk
Ukoliko ste buckasti već s 21 godinom, takođe reskirate razvoj dijabetesa. Ako vam se struk značajno povećao u obimu, to takođe može biti indikator.

4. Prekomerno uriniranje
Ovo može biti znak, posebno ako zbog toga ustajete usred noći ili vas muči genitalni svrab ili infekciju. Prekomerno mokrenje nastaje kada se glukoza “preliva” iz krvi, što smeta sposobnosti bubrega da koncentrišu urin. Genitalni svrab može prouzrokovati infekcija kandidom, a ako se takve infekcije često događaju i traju, trebalo bi se testirati na dijabetes.

5. Kožne infekcije
Ako vaše kožne infekcije ili rane primetno sporije zaceljuju, to bi mogao biti površinski simptom dijabetesa. Delomično je tako jer krvne ćelije koje se bore protiv infekcija postaju manje efikasne kada je nivo glukoze visok, pa ranama treba značajno duže da zarastu.

6. Utrnulost i zamagljen vid
Razdoblja mutnog i zamagljenog vida mogu biti indikator dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a pacijenti takođe mogu obratiti pažnju na povremeno utrnuće prstiju.