Ovo su razlozi zbog kojih su vam otečena stopala

Stopala
Pixabay.com

Ima dana kad bismo najradije izašli u čarapama jer imamo osećaj da su nam stopala dvostruko veća nego inače, ali još je gore kad je skoro stalno takva situacija. Kao i većina jednostavnih problema, otečena stopala takođe mogu da imaju jednostavan uzrok, a možda još i jednostavnije rešenje.

 

Da živimo negde drugde, verovatno bismo izmislili sindrom otečenih stopala i počeli da koristimo bilo šta od drevnih lekovitih trava i šarenog kamenja do specijalnih i skupih terapija modernom tehnologijom. Srećom, mi svoja otečena stopala možemo rešiti manje senzacionalnim metodama bez izmišljanja novih medicinskih termina.

Ceo ste dan na nogama

Otekla su vam stopala? Možda jednostavno niste stigli da sednete i odmorite se.

Ako ste ceo dan u pokretu, otečena stopala potpuno su normalna stvar. Ne treba vam stručno mišljenje, nego pola sata. Stavite stopala negde gde će biti iznad nivoa ležećeg tela. Iako će vam to pomoći s cirkulacijom krvi u telu, ne očekujte čuda – otečenost stopala splasnuće vam tek preko noći.

Dobili ste par kilograma više

Mislite da vam se stopala ne goje? Potpuno ste u pravu! Problem nije u višku kilograma u samim stopalima, već u onome što ona nose, a to je ostatak tela.

Ako ne verujete nama, pitajte bilo koju majku kakva su joj stopala bila dok je bila trudna. Štaviše, trudnoća nosi svoje dodatne probleme kad su stopala u pitanju jer ženino telo proizvodi 50 odsto više krvi i tečnosti za dete.

Slaba cirkulacija

Ako su vam oba stopala otekla, a nemate probleme koje smo već spominjali, možda imate problem s cirkulacijom. Razlog mogu biti proširene vene ili vene koje ne omogućavaju normalan povratak krvi iz stopala, a u retkim slučajevima se može čak i raditi o krvnom ugrušku.

Hronično natekla stopala dobar su razlog za posetu lekaru.

Infekcija

Bakterijska ili gljivična infekcija na stopalu koja se može nalaziti i između ili na nožnim prstima može izazvati osip koji dovodi do upale. Lekar će znati kako da vam pomogne, a najverovatnije ćete dobiti antibiotike.