NEVEROVATNO: Naučnici pretvorili list spanaća u ljudsko srčano tkivo! (VIDEO)

spanać
pixabay.com

Naučnici sa tri američka univerziteta uspeli su da iskoriste sIstem prenošenja tečnosti u listu spanaća I stvore funkcionalno ljudsko srčano trkivo.

 

Uprkos neprestanom razvoju tehnike 3D štampanja, naučnici su donedavno mučili muku sa stvaranjem sićušne, razgranate mreže krvnih sudova.

Ipak, grupa američkih istraživača uspela je da reši ovaj problem upotrebom običnog lista spanaća, tako što je biljno tkivo pretvorila u ljudsko, piše Independent.

Oni su u toku jednog istraživanja došli do zaključka da biljke predstavljaju odličan način za rekonstrukciju sistema u ljudskom organizmu koji prenose krv.

Iako se kod ljudi i životinja telesne tečnosti i hemijske supstance prenose na drugačiji način, strukture koje su zadužene za to su izuzetno slične.

Da bi stvorili veštačko srce, naučnici su prvo izvukli biljne ćelije iz lista spanaća, a zatim kroz mrežu od celuloze ubrizgali tečnosti, plastične kuglice nalik krvnim ćelijama i žive ljudske ćelije srca, koje su formirale tkivo.

Ova tehnika mogla bi jednog dana da dovede do uzgajanja zdravih srčanih mišića ili poboljša tretmane koji trenutno stoje na raspolaganju pacijentima koji su doživeli srčani udar.

Rezultati istraživanja će biti objavljeni u magazinu “Biomaterials” u maju ove godine.