RECITE NAM NEŠTO NOVO: Stres na poslu i male plate mogu biti OPASNI PO ŽIVOT!

Žena
Pixabay.com

Najveće ubice sna su stres na poslu i male plate!

 

Stres na radnom mestu utiče na san, a ljudi koji su pod stresom spavaju manje, rezultati su studije koju je sproveo međunarodni portal Paylab.com.

Zaposleni koji tokom radne nedelje uglavnom spavaju šest sati dnevno ili manje u mnogo većoj meri se žale na stres na poslu, pošto su, kako kažu, opterećeni brojnim obavezama i odgovornostima, prekovremenim radom, niskim platama i manjkom slobodnog vremena i odmora, navodi se u istraživanju “Stres na radnom mestu”.

Samo osam odsto ljudi, koji tokom radne nedelje spavaju šest sati dnevno ili manje, navode da ne osećaju stres na poslu, dok oni koji duže spavaju tvrde da im stres na poslu ne smeta.

Takođe, manje kvalifikovani radnici i oni sa nižim primanjima su pogođeni problemom nedostatka finansija, lošim radnim uslovima i radnim okruženjem, i u daleko većoj meri, prema rezultatima istraživanja, pate od zdravstvenih problema povezanih sa prekomernim radom, i imaju lošije odnose sa kolegama.

Nasuprot tome, menadžeri i pojedinci koji zarađuju iznad proseka u njihovoj zemlji, izloženiji su velikoj količini posla, a često pominju i osećaj “sagorevanja” i velikog stresa zbog organizacionih promena.

Najveći deo zaposlenih (gotovo 75 odsto) spava između šest i osam sati, što se smatra dovoljnim za mentalni i psihički odmor i oporavak. Međutim, postoje i pojedinci koji obično spavaju duže od osam sati pre radnog dana, ali ovi “srećnici” čine tek pet procenata od ukupnog broja.

Takođe, postoji veliki broj zaposlenih koji ne provode dosta vremena u spavanju, pa tako 19 odsto njih spava manje od šest sati dnevno tokom radne nedelje, što su, kako se navodi u studiji, uglavnom pojedinci mlađi od 35 godina.

Istraživanje je sprovedeno početkom 2017. godine, a u njemu je učestvovalo 58.508 zaposlenih iz 11 evropskih zemalja.