NAJBOLJI VODIČ ZA GLAVOBOLJU: Prepoznajte PET TIPOVA i naučite kako da ih se OTARASITE!

Glavobolja
Pixabay.com

Nema osobe na ovom svetu koja bar jednom nije iskusila jaku glavobolju. Zato je bitno da naučite da se rešite ovog bola.

 

Imajući u vidu koliko glavobolje umeju da budu dosadne i naporne, portal BrightSide odlučio je da sastavi detaljni vodič koji će vam pomoći da identifikujete tip glavobolje i da naučite najbolju strategiju za izlečenje.

GLAVOBOLJA USLED NAPETOSTI

Ovo je najčešći vid glavobolje na svetu i svi smo je barem jednom iskusili. Uglavnom se pojavljuje u obliku srednje jakog bola, bez pulsiranja, i ume da izazove osećaj stezanja, kako da oko glave imate čvrsto vezan povez. Ovakva glavobolja zna da potraje od jutra do mraka, a njeni najčešći uzročnici su stres, umor, loše držanje i problemi sa vratnom kičmom (što uključuje i neudoban položaj glave tokom sna).

Lečenje: Da biste se rešili glavobolje koju uzrokuje napetost, popijte odgovarajući analgetik. Ipak, nemojte to koristiti prečesto. Ako vam se ovakve glavobolje pojavljuju često ili traju predugo, konsultujte se sa lekarom. Uz to, potrebno je da se aktivirate, istežite ramena i vrat redovno i provodite više vremena na otvorenom.

SINUSNA GLAVOBOLJA

Ovaj tip glavobolje počinje usled sinusitisa i najčešće ga prate oticanje lica, groznica i napetost u čelu i jagodicama. Osećate jak pritisak na licu i bol se pojačava ako naglo pomerite glavu. Moguće je i da osećate umor, kao i da vam je nos začepljen ili da krvari. Ovakve glavobolje dešavaju se često tokom prehlada, ali i kao posledica sezonskih alergija.

Lečenje: Sinusne glavobolje retko kad odu same od sebe. Ukoliko znate da ste na nešto alergični, koristite prepisane antihistaminike. U ostalim slučajevima konsultujte se sa lekarom koji će vam verovatno prepisati odgovarajuće antibiotike.

 

 

MIGRENA

Svi simptomi ove teške glavobolje odigravaju se u okviru napada migrene koji ima četiri stadijuma. Dan ili dva možete patiti od umora, razdražljivosti, pojačanog ili umanjenog apetita. Čak tri dana možete iskusiti jake bolove iznad slepoočnica. Do jednog dana traju problemi sa koncentracijom, umor i bolovi u čeonom delu glave. A najjači napad migrene traje oko pola sata i tada možete biti osetljivi na svetlost, možete čak i obnevideti ili izgubiti svest na kratko, pa i iskusiti poremećaje u govoru. Migrena je najčešće povezana sa narušenim metabolizmom i širenjem krvnih sudova u mozgu, ali možete imati i genetske predispozicije za razvoj migrene.

Lečenje: Za migrenu trenutno ne postoji lek, iako postoji dosta tretmana koji vam mogu ublažiti simptome. Lekari će vam pomoći da pronađete najbolje medikamente, ali je za vas najbolje da redovno vežbate kako biste pojačali svoje zdravlje.

 

GRUPISANA GLAVOBOLJA

Ovaj tip glavobolje izuzetno je redak i pogađa otprilike 1 odsto populacije, a čak pet puta je češći kod muškaraca nego kod žena. Reč je o probadajućem bolu ia ili oko očiju, obično sa jedne strane glave. Često se dešava tokom sna i može da izazove crvenilo očiju, suzenje i osetljivost na svetlo. Naučnici još ne znaju šta tačno izaziva ovu vrstu glavobolje.

Lečenje: Baš zato što bol spontano dolazi i odlazi teško je naći odgovarajući tretman za ovaj tip glavobolje ali, ako učestalo osećate takve bolove, najbolje bi bilo da posetite lekara.

GLAVOBOLJA USLED MAMURLUKA

Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova i remeti nivo serotonina u telu, a uz to izaziva i dehidrataciju koja je snažan okidač za glavobolju.

Lečenje: Najbolje je da popijete analgetik, da konzumirate mnogo tečnosti (najbolje vode) i da se naspavate. Treba ozbiljno da shvatite ovakvu glavobolju jer ona može da znači i da imate predispozicije da doživljavate migrenozne napade.