Pažnju usmeravate na kvantitet, a ne na kvalitet namirnica 

Umesto da naučite kako da se pravilno hranite, sve što činite je brojanje kalorija. Zato i ne čudi što ćete se nakon nekog vremena vratiti starim navikama i opet nabaciti težinu.

Dijete po sistemu eliminacije

Svaka dijeta tokom koje “ne jedete X namirnicu” – na primer gluten, mlečne proizvode, šećer itd. – je siguran način da ili zadržite sadašnju težinu, ili dobijete na težini. Ovo se nikako ne preporučuje, osim ako ne postoje medicinski razlozi za to. U većini slučajeva, ljudi će shvatiti da ne mogu dalje i odustati od dijete.

Nedovoljan unos proteina, masti i vlakana

Sve te stvari neophodne su za osećaj sitosti nakon jela. Ako uporno ne uspevate da uspostavite ravnotežu u organizmu, velike su šanse da ćete uskoro početi da se prejedate i tako opet dobiti na težini.

Preterivanje sa određenim namirnicama

Ponekad se dešava da preteramo i sa zdravim namirnicma, pa se kalorije lako nagomilaju. Ovo naročito važi za orašaste plodove, avokado i maslinovo ulje.

Mentalitet sve-ili-ništa

Ako se prejedete na večeri kod prijatelja ili proslavi nečijeg rođendana, vratite se na dijetu već sledećeg dana. Dakle, ne sledeće nedelje, sledećeg meseca, ili sledeće godine. Ključno je odmah se vratiti na dijetu.

Prerađeni ugljeni hidrati

Mogu se naći svuda – u pecivu, hlebu, testeninama… Teško je smanjiti njihovu količinu upravo zato što ih ima na svakom ćošku, što su najlakše rešenje i što ne možemo da odolimo njihovom ukusu.