Redovno unošenje jogurta i drugih namirnica koje poseduju mlečnu kiselinu, pomaže očuvanju zdravlja desni, koje najčešće stradaju zbog procesa parodontopatije. Ovo se ne odnosi jedino na mleko i sir, ističu japanski stručnjaci sa univerziteta Kjušu.

– Istraživanja obavljena na ispitanicima između 40. i 79. godine starosti, pokazala su da su oni sa uznapredovalom parodontozom unosili manje hrane bogate mlečnom kiselinom, u odnosu na drugu grupu koja je imala lokalizovanu, manje izraženu parodontopatiju. Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je svakodnevno da se unosi više od 55 ml jogurta – kaže dr Jošihiro Šimazaki, rukovodilac stručnog tima.

Japanski naučnici smatraju da se blagotvoran efekat na zdravlje desni postiže zahvaljujući probiotičkom delovanju bakterije lactobacillus, koje ima u proizvodima bogatim mlečnom kiselinom.