BUDITE SREĆNI I DUGOVEČNI: Čitanje produžava život a evo i kako

čitanje
pixabay

Brojne su studije koje ukazuju na pozitivan uticaj čitanja književnih dela. Pored toga što čitanje predstavlja jedan od načina da kvalitetno provedete slobodno vreme, ono utiče i na zdravlje. Naučno je dokazano da čitanje čini životni vek dužim, podmlađuje i pozitivno utiče na mozak.

 

Čitanje takođe stvara empatiju. Studija koju su sprovela dvojica psihologa, David Kid i Emanuel Kastano, a koja je objavljena u časopisu “Science”, svedoči o tome da književnost može pomoći osobi da postane nesebična i da bolje razume druge. Glavni razlog je taj što čitaoci, prilikom čitanja knjige, teže da se poistovete sa izmišljenim likom i da zađu u njegovu psihu.

Čitanje nam produžava i život. Tri i po sata čitanja nedeljno, u odnosu na sporadično čitanje, produžava život za dve godine. Ovo je rezultat jednog istraživanja koje je sprovela Škola za zdravstvo Univerziteta u Jejlu. Studija se zasnivala na dvanaestogodišnjem praćenju 3.600 ljudi srednjih godina. Radi se o značajnim prednostima za sve one koji svakodnevno čitaju, za razliku od onih koji povremeno otvore neku knjigu ili časopis.

 

Čitanje poboljšava i naše moždane funkcije. Nakon što se pročita dobra knjiga, neuronske veze u levom cerebralnom korteksu se poboljšavaju. To je deo mozga koji je zadužen za razumevanje jezika i misli. Pozitivan efekat traje pet dana, što je utvrđeno istraživanjem na Univerzitetu Emori u SAD.

Čitanje nas čini srećnim. Istraživanje koje je sprovela grupa Mauri Spagnol (Il Gruppo editoriale Mauri Spagnol) bavilo se vezom između književnosti i dobrobite čitalaca, otkrivši pritom da je sreća onoga koji je stalno posvećen čitanju veća u odnosu na onog koji ne čita, a čije su emocije manje pozitivne i koji je manje zadovoljan time kako koristi svoje slobodno vreme.

Zaključak je suvišan. Odmah se bacite na čitanje.