AKO VAS BOLI TUĐA NESREĆA: Poslušajte ova četiri saveta i BIĆETE MNOGO SREĆNIJI!

srecni ljudi
pixabay.com

Kada primetite da previše brinete tuđe brige, onda je vreme da stanete i dobro razmislite. Rešenje je da ostanete empatični, a istovremeno zaštićeni od uticaja tuđe negativne energije.

 

Sasvim je prirodno da saosećate s drugima i da želite da im pomognete, ali kada primetite da previše brinete tuđe brige, onda je vreme da stanete i dobro razmislite. Rešenje je da ostanete empatični, a istovremeno zaštićeni od uticaja tuđe negativne energije, savetuju britanski psiholozi.

Postavite granice – Dajte ljudima do znanja koliko daleko mogu da idu. Ne morate da rešavate tuđe probleme, niti da uvek budete oslonac drugima jer oni i nisu vaša odgovornost. Vaša pomoć mora da bude vaš izbor i pružate je koliko možete. Ako nečija zavisnost od vaše pomoći pređe vaše granice, počećete da osećate kako ta osoba iz vas crpi energiju. Koliko god pažnje da joj pružate, tražiće još. I to postaje začarani krug u kome ste vi, na kraju, psihički i emotivno iscrpljeni. Rešenje je da se jednostavno udaljite od te osobe.

Naučite da kažete “ne” – Ako nameravate nekoga da pustite u svoj život, sami morate da odredite koje su vaše lične granice i preko čega nikada nećete preći. Ne morate nikome da objašnjavate ako ne želite nešto da slušate ili radite. Jednostavno “ne” je sasvim dovoljno.

Ne moraju svi da vas vole – Ne možete da promenite osobe koje imaju drugačiji način razmišljanja ili stavove od vas, čak nema smisla ni pokušavati. Svako je odgovoran za sebe i svoje postupke. Ako osetite tuđu netrpeljivost ili negativne emocije prema sebi, distancirajte se bez mnogo objašnjavanja. Jer, ne moraju svi da vas vole.

Isključite mobilni telefon i šetajte se – Ništa ne vraća energiju kao boravak u prirodi, bez obzira na to da li pada kiša, duva vetar ili sija sunce. Zato, isključite mobilni telefon i prošetajte se parkom, šumom ili pored reke, jer to donosi mir, oslobađa um i puni životne baterije.