NEVEROVATNO OTKRIĆE: Obilni obroci uništavaju kilograme, zato ih rasporedite pravilno!

Mršavljenje
Foter/Tanvir Sajib / photo on flickr

Ako je proleće probudilo u vama želju da skinete koji kilogram, evo sjajnog načina da ih izgubite zauvek.

 

Doručak je najvažniji obrok jer osigurava potrebnu energiju za ostatak dana. Predvodnica dijete “Velikog doručka” Danijela Jakubovic se doslovno zalaže za realizaciju izreke “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah”.

U svojoj knjizi “Dijeta velikog doručka” , Jakubovic tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro, delovati kao saveznik metabolizma i drastično pokrenuti mršavljenje ali i uravnotežiti hormone i sagoreti masne naslage.

– Obilan doručak će zapaliti metabolizam, ali ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Pridržavate li se svih pravila dijete, u 30 dana možete smršati i do 10 kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju – kaže Jakubovic.

Kod strožije verzije dijeta Velikog doručka, za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, premda postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

– Doručak je važno jesti već 15 minuta posle ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutro, posle dve nedelje će se prilagoditi i buditi gladni – ističe Jakubovic.

Šta se može jesti

Svaki dan započinje obilnim doručkom i odvajanjem barem pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka koji autorka preporučuje sastoji se od omleta sa 3 belanaca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, pahuljica sa 200 ml mleka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.

Iz dana u dan, doručak bi trebalo da sadrži sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masnoća i jedna porcija slatkog deserta. Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedna porcija voća. Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.