Rešenje za problem gladi u svetu?! U Bangladešu raste VOĆE SA UKUSOM SVINJETINE

Nangka
Wikipedia/Kinglaw

Nangka će vas na prvi pogled podsetiti na džinovsko jaje dinosaurusa ili na vanzemaljca iz filmova naučne fantastike. Međutim, reč je o voću snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima južne i jugoistočne Azije, koje po mišljenju naučnika može spasiti milione ljudi od gladi.

 

Reč je o nacionalnom voću Bangladeša, bogatom vlaknima, mineralima i vitaminima, bez zasićenih masnoća i holesterola, što ga čini zdravom namirnicom. Naučnici veruju da bi upravo ovo voće, koje kada nezrelo ukusom podseća na svinjetinu, moglo rešiti problem gladi u svetu.

S obzirom na to da bi klimatske promene, poput porasta temperature i padavina mogle dovesti do slabijeg roda pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamena, piše Business Insider.

Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine. Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu.

Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primenu. Lišće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze. Kora se tradicionalno koristi za farbanje odeće budističkih monaha u jugoistočnoj Aziji u braon boju. Sok drveta koristi se kao lepak, a drvo za izradu nameštaja ili muzičkih instrumenata.

Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tokom godine i moglo bi nahraniti milione pothranjenih stanovnika indijskog subkontienta. Svaki plod ima stotine semenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalijuma,

piše Business Insider.

Biotehnolog sa Poljoprivrednog univerziteta u Bangaloru Šimala Redi kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za celu porodicu, ali sa žaljenjem konstatuje da se čak 75 odsto voća u Indiji baci jer u tropskim uslovima vrlo brzo istruli. Ukus zrele nangke podseća na kombinaciju ukusa ananasa, banane i vanile. Jede se sirova, kuvana, sušena i pečena.