BORAC PROTIV VIRUSA: Ovo je jedan od RAZLOGA zbog kojih bi trebalo da jedete KUPUS, a ima ih još

kupus
pixabay.com

Nutricionisti preporučuju da jedemo što više svežeg kupusa u ovo doba godine jer obiluje vitaminom C koji dokazano štiti od virusa.

 

Nutricionisti preporučuju da jedemo što više svežeg kupusa u ovo doba godine jer obiluje vitaminom C koji dokazano štiti od virusa. Osim toga, presni kupus smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa stomakom i kožom.

Bolovi u kolenima, leđima ili ramenima mogu da se ublaže privijanjem svežeg lista kupusa. Da bi se supstance iz lista brže apsorbovale pod kožu savet je da lisku prethodno ispresujete flašom ili oklagijom. Bolno mesto držite pod kupusom tokom cele noći, ili za efikasniji tertman menjajte oblogu tri puta dnevno. Blagotvorno dejstvo na upaljene, otečene i bolne zglobove imaju glikozidi koji se nalaze u kupusu.

Sok svežeg kupusa je efikasan u lečenju iritirane sluzokože želuca. To potvrđuje i istraživanje u kom su pacijenti pili litar ovog svežeg soka na dan što je dovelo do smanjenja bolova u stomaku ili do njihovog potpunog prestanka. Za to su zaslužni visok nivo glutamina i aminokiseline koji su “gorivo” za ćelije u zidu želuca, kao i tankog creva.

Jedno istraživanje pokazalo je da fitonutrijenti iz kupusa – indol-3-karbinol (I3C), sulforafan i indol smanjuju rizik od pojave raka dojke. Kupus, takođe, smanjuje rizik i od raka debelog creva. Visok sadržaj hranljivih vlakana i fitonutrijenata zaslužan je za to, a istraživanja pokazuju da narodi koji jedu velike količine kupusa manje obolevaju od ove vrste maligniteta.

Uz obilje hranljivih vlakana, kupus sadrži i magnezijum, kalcijum, magnan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline.