I TEPSIJA ŠAMPITA I GAJBA PIVA, MLAKOG, CRNOG: Sezona praznika je pravo vreme da se podsetimo PRAVILA ISHRANE!

Ishrana
Pixabay.com

Praznici su raj za sladokusce, velike i male gurmane ali i prava napast za sve vas kojima je važan fizički izgled. Ako vam je top forma bitna, a ne možete da odolite svim đakonijama koje vam se nude tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ne preostaje vam ništa drugo nego da se pridržavate određenih pravila.

 

Novogodišnji praznici svake godine, pa i ove, naprave pometnju u kuhinji i našem organizmu. slana predjela, pečenja u naširem smislu, torte i kolači, ma, šta sve ne, tokom decembra i januara troše se više nego bilo kog meseca u godini. Naš organizam reaguje prirodno – goji se.

Mršavljenje je proces koji nikad nije omiljen, pogotovo tokom zimskih meseci kad je sve uspavano. Mali je broj ljudi koji može da se pohvali kako olako prelazi na dijete.

 
Ukoliko spadate u red onih koji nisu disciplinovani kad je dijata u pitanju, a ipak vam je stalo do sopstvenog zdravlja, poslušajte provereni recept za mršavljenje.

Ne uzimajte hranu posle 18h. Vaš organizam preopoznaje ovaj deo dana kao stanje odmora i opuštanja. Ako vas ipak uhvati glad, ne možete da izdržite do sledećeg doručka, popijte nemasni jogurt i/ili prepečeni tost.

Dan završite jabukom, tako ćete poboljšati varenje i lakšće ćete utonuti u san. Ako niste znali, jabuka na najprirodniji način čisti vaše zube, poboljšava rad srca i odlično utiče na vaš ten.

Jabuka je odlična za užinu, ne samo za decu nego i za odrasle. Kad vam na pamet padne hrana koja goji, vi uzmite jakuku i oterajte masne obroke od sebe.

Ujutro, pre doručka, popijete čašu mlake vode u kojoj ste otopili kačičicu meda.

Vežbajte koliko god je to moguće, i na poslu, bar desetak minuta.

Pešačenje i zdravlje su nerazdvojne kategorije. Brzo hodajte kad god možete, bar razdaljinu između dve autobuske stanice u gradu, pređite pešačenjem. Idealno je ako na posao idete peške. Ako vam je suviše daleko, bar kad se vraćate jedan deo puta prepešačite.

Gazirana pića zamenite vodom ili prirodnim sokovima. Vaš organizam biće vam zahvalan.