Vesti  Zdravlje  /  Ishrana

KOREN KOJI ČUVA ZDRAVLJE: Postoji bezbroj razloga zbog kojih morate jesti CELER!

Koren celera naročito bi trebalo da bude zastupljen u ishrani tokom zime. Ovaj plod sadrži obilje hranljivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova.
Autor: Novosti Foto: Sxc.hu/linia
Vreme: 13:35h | 11. januar. 2018.
0

 

 

Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire, i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama.

 

Osim toga, hranljive materije iz aromatičnog korena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Delotvoran je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrijuma - gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja.

 

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet. Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može da reguliše i krvni pritisak. Za celer postoji verovanje da pospešuje i polnu moć.

 

Sirovi celer je veoma delotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekat, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmešati i uzimati više puta u toku dana.

 

PROTIV HOLESTEROLA

 

Za pripremu napitka protiv holesterola od celera i limuna potrebno je: tri limuna, pola kilograma celera i litar vode. Vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i isecite na komade, sa korom. Celer očistiti i iseći na komade. Limun i celer dobro samljite. Kada dobijete finu kašastu masu prelijte je prokuvanom vodom i izmešajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutru procedite i nalijte u staklenu flašu. Pijte ujutru i uveče po pola decilitra napitka, pre jela. Poželjno je da izbegavate slatko. Posle osam sedmica proverite nivo holesterola.


UBLAŽITE REUMU

 

Prokuvajte pola litre vode i dodajte joj 20 grama lišća celera, poklopite i pustite da se kuva 20 minuta. Skinite sa vatre i ostavite poklopljeno da se prohladi. Procedite i pijte tokom dana. Za lečenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šolje čaja od celera u trajanju od 43 nedelje.

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.