Blagotvorno dejstvo vina na čovekovo zdravlje poznato je od davnina, ali su američki naučnici otkrili da pojedine supstance iz ovog pića povoljno deluju na zdravlje zuba i desni.
U vinu se nalaze polifenoli, supstance koje štite telo od štete prouzrokovane slobodnim radikalima. Međutim, nedavni rad pokazuje da polifenoli mogu takođe poboljšati zdravlje aktivnim interakcijama sa bakterijama u crevima. Polifenole najpre stvaraju biljke i voće, kako bi sprečili infekciju štetnim bakterijama i drugim patogenima.
Profesorka Viktorija Moreno Aribas i njeni saradnici želeli su da saznaju da li će polifenoli vina i grožđa takođe zaštititi zube i desni, i kako bi to moglo da funkcioniše na molekularnom nivou.
Istraživači su proverili efekat polifenola dva crvena vina. Zatim su ispitali i kako ekstrakti grožđa i crvenog vina deluju na bakterije koje se lepe za zube i desni, stvarajući tako zubni plak, karijes i izazivajući pojedine bolesti usne duplje.
Otkrili su da su izolovani polifenoli dva vina uglavnom bolji od ukupnog ekstrakta vina, jer smanjuju sposobnost bakterija da se drže ćelija. U kombinaciji sa bakterijom Streptococcus dentisani, za koju se veruje da je oralni probiotik, polifenoli su odlični u zaštiti zuba i desni, i veruje se – još bolji u uklanjanju patogenih bakterija.
Istraživači su takođe pokazali da metaboliti koji se formiraju kada započinje varenje polifenola u ustima – mogu biti odgovorni za neke od ovih efekata.