RECEPTI ZA DETOKSIKACIJU: Očistite organizam uz savete nutricioniste

Zima je prošla, ali nam je ostavila umor, mrzovoljnost i nekoliko kilograma viška. Zato je proleće najbolje vreme za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma.

 

Detoksikacija organizma trebalo bi da se radi četiri puta godišnje, s tim da je proleće najzahtevnije jer moramo da odmorimo organizam od teške hrane.

Ljudi koji su postili uspeli su na neki način da eliminišu teške materije, ali ukoliko su nastavili da jedu kao što su pre posta jeli, onda su duplo u problemu. Pored posta, detoksikacija može da bude glinom, voćem i povrćem – priča za Dnevno.rs nutricionista Milka Raičević.

Ona ističe da kod detoksikacije postoji nekoliko pravila. Ako počnete detoksikaciju glinom, morate da pročitate uputstvo i da se ponašate u skladu sa njim.

Ako krenete sa povrćem, onda moraju da budu zastupljene sve boje: žuta, zelena, crvena i bela i da ih podelite u 4 ili 5 obroka.

– Pre nego što krenete sa detoksikacijom, trebalo bi da pripremite neke namirnice kao što su pšenica, ovas, raž, ječam i da se one šišaju, blendiraju i piju. Ujutru možete da ih pijete uz dodatak meda ili možete da ih kombinujete u salatama. Bitno je da u toku dana budu zastupljene sve boje povrća – ističe nutricionista.

Ono što je takođe važno je da sve možemo da pijemo kao sok, ali je važno da pijete polako. Sok je užina ili samo obrok za sebe. Povrće je hrana, voće je desert i te dve strane morate da razgraničite.

Prolećno čišćenje organizma je način da olakšamo varenje, očistimo jetru i unesemo prirodne antioksidanse, vitamine, provitamine što zelena hrana u sebi sadrži.

Svaka zelena hrana može da se jede sirova, bilo da su u pitanju spanać, kelj, blitva, brokuli ili zelene alge. Možete da ih blednirate ili da pravite salatu. Bitno je unošenje i vitamina c, kojeg ima u limunu, pomorandži… Zatim belog luka, oraha, badema, semenki (posebno či semenki). Či semenke imaju više gvožđa nego što ga ima spanać, imaju više aminokiselina, nadoknada su za jaja, fantastičan su probiotik, podižu imunitet… Omega 3 ulje se nalazi u maslinovom ulju, avokadu, semenkama lana, dok zeleni čaj možete da pijete tokom celog dana – objašnjava Raičević.

Kopriva je idealna za čišćenje krvi, dok je za bubrege dobar čaj od maslačka i sleza.

Nutricionista preporučuje i sok od cvekle za vraćanje energije, u koji ćete dodati malo jabuke, ako imate problema sa žuči ili želite da smanjite holesterol.

Međutim, u dijeto terapiji užina može da bude i cvekla koju ćete izrendati i napraviti bombice ili štapiće, zamrznuti i kad god imate potrebu da jedete a nije vam vreme, možete da pojedete tu mešavinu ili da je pomešate sa nekom od zelenih salata ili kupusom.

 

Ako se detoksujete, morate to tačno da radite po danima i zabranjeno vam je da unosite brzu hranu, kafu, alkohol, cigarete, ne smete da zaslađujete namirnice.

Cilj čišćenja organizma jeste njegovo odmaranje, eliminisanje glavobolje, umora, izbacivanje viška fekalija koji se nalaze u debelom crevu, oslobađanje od lošeg zadaha, prestanka mišićnih bolova, bubuljica...

Naša sagovornica kaže da je obavezno da pijete vodu, a pored zelenog čaja i koprive, možete da dodate maslačak i mentu.

 – Moj stav je da vodu ne pijete nego da je pijuckate. Popićete i više od dva litra a da to nećete ni primetiti. U takvu vodu uvek možete da dodate malo limuna ili đumbira – ističe ona.

 

Kako biste očistili organizam, donosimo vam četiri recepta.

RECEPT 1

Dve kašike lanenog semena pomešajte sa 250 ml vode, ostavite da stoji jedan sat, procedite i pijte ujutru.

RECEPT 2

Ovaj recept naša sagovornica daje svojim pacijentima i uz pomoć njega izvlače se sadržaji iz svih creva. Dešava se da zbog njega budete lakši 1-3 kilograma.

Pijete ga tri nedelje, a svake sedmice doza se povećava.

1. nedelja:

Uzeti jednu supenu kašiku lanenog brašna ili lanenog semena, dodati 100 ml kefira i to doručkovati 7 dana.

2. nedelja

Drugu sedmicu povećajte dozu: 2 supene kašike lanenog brašna ili semena i 100 ml kefira.

3. nedelja

Treću sedmicu doručkovati 3 supene kašike brašna ili semena sa 150 ml kefira.

RECEPT 3:

Detoksikacija traje 5, odnosno 7 dana (možete da nastavite ukoliko ima potrebe). Iako vam se vratila svežina, raspoloženiji ste i imate redovnu stolicu, nećete pogrešiti ako se detoksicirate 7 dana.

Ovo je brza dijeta:

DAN 1:

DORUČAK: limunada ili narandža, i hleb koji je od juče, namazan posnim sirom

UŽINA: 2,5 decilitara biljnog mleka (kokosovo mleko i bademovo), 3-4 kašike ovsenih pahuljica i 1 šljivu

RUČAK: salata (zelena seleta, kupus i krastavac: ove tri salate možete da uzmete koliko god hoćete, u količini koja vama odgovara). Sve začiniti limunovim sokom, dodati celerovu so (ili bilo koju) i čaj od đumbira. Međutim, fantastične rezultate daju čajevi od kamilice, breze. Možete da pijete i neke od hidrolata, kao što je hidrolat matičnjaka, tako što ćete uzeti jednu kafenu kašiku hidrolata i sipati u litar vode.

VEČERA: 250 g rižota, najpametnije je da bude u kombinaciji sa povrćem, i salata od radića.

DAN 2:

DORUČAK: kefir, 4 kašike ovsenih pahuljica, i suve šljive (one se dodaju zbog stolice). Čaj od roibosa, kriška ražanog hleba, vege pašteta.

UŽINA: jabuka

RUČAK: varivo sočivo, sa svim krtolastim povrćem, možete da dodate ćureća prsa. Kad je u pitanju roštilj, on ima veću kalorijsku vrednost od onog koji možete da napravite sami. Možete da stavite sve u foliju, na roštilj u rerni ili u kese za pečenje, zajedno sa svim povrćem koje je prisutno na tržištu. Možete da izblendirate pa da bude kao namaz.

VEČERA: izblendirai namaz, ili izrendani kupus, začinjen po ukusu, sa crvenom paprikom, peršunom. Možete i samo salatom da završite dan

DAN 3:

DORUČAK: bela kafa (obavezno biljno mleko) i integralni tost.

UŽINA: banana ili narandža

RUČAK: tanjir salate od radića, izrendana šargarepa, nekoliko oraha, malo pavlake, i začini koje volite.

VEČERA: Integralna testenina, zelena salata i parče mladog sira.

DAN 4:

DORUČAK: sok od narandže ili limuna, 3 dl vode, dvopek sa medom

UŽINA: šopska salata sa sirom, jabuka ili mandarina

RUČAK: bistra supa, pire krompir i kiseli kupus

VEČERA: salata od radića i dva belanca sa malo soli i maslinovog ulja

DAN 5:

DORUČAK: kefir, pahuljice i 1 suva šljiva

UŽINA: bananna ili tikva

RUČAK: tanjir mešane salate, šaka kuvanog pasulja, začiniti limunom, maslinovim uljem

VEČERA: pred spavanje možete da uzmete jednu čašu kefira

RECEPT 4: DETOKSIKACIJA VODOM

Uzmete 1 limun i izrežete ga, izrendate jednu kašiku đumbira, nekoliko listova nane i krastavac. Sve to dodate u najmanje 1,5 litra vode i ostavite na hladnom mestu ili u frižideru na donjoj polici, hermetički zatvoreno.

Ujutru izvadite limun, krastavac i nanu, izblendirate i možete da jedete kao salatu, namaz ili da pijete u toku dana.