Ovo su osnovna pravila zdrave ishrane!

Otkrijte postulate zdrave, izbalansirane ishrane!

JEDITE RAZNOVRSNU HRANU

Ne doprinose svi sastojci i nutrijenti iz hrane jednako dobrobiti vašeg organizma, tako da dobro rešenje može biti da u toku dana unosite što raznovrsniju hranu. Ovo omogućava da vaše telo dobije veliki broj hranljivih materija neophodnih za borbu protiv bolesti. Još jedna dobra strana ovog jeste da će raznovrsna ishrana smanjiti uticaj pesticida i ostalih toksičnih supstanci koja se eventualno može naći u nekoj vrsti hrane.

OBRATITE PAŽNJU NA PORCIJE

Naravno da možete da jedete koliko god poželite brokolija i spanaća, ali planiranje porcija je i dalje veoma važno. Poslednjih godina porcije hrane su se povećale. U restoranima, naručite predjelo umesto glavnog jela ili podelite porciju sa prijateljem. Nikad ne naručujte najveće super porcije. Kada čitate sastav na etiketama, proverite preporučenu veličinu porcije, kako biste srazmerno tome mogli da duplirate ili utrostručite kalorije, kako biste dobili tačnu kalorijsku vrednost obroka.

JEDITE DOSTA VOĆA I POVRĆA

Neka vam cilj bude 2 ½ šolje dnevno za dijetu baziranu na unosu 2000 kalorija dnevno. Uskladite unos povrća i voća. U ishranu uključite zeleno, narandžasto, crveno,plavo i žuto povrće. Hranljive materije, vlakna i ostale materije u ovoj hrani mogu da pomognu u borbi protiv raznih bolesti od prehlada do čak nekih oblika raka. Uvek birajte voće pre nego sokove jer su bogati vlaknima. Zaleđeno i konzervirano voće i povrće može da bude praktično rešenje kada nemate sveže.

RIBA I ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi, masnija riba, avokado i ulja određenih biljaka su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina. Istraživanja ukazuju da ove vrste hrane, iako bogate kalorijama, ne utiču na povećanje telesne težine. Uvek birajte ove vrste hrane umesto drugih visoko kaloričnih koje nisu prirodne. Na primer zamenite canola ili maslinovo ulje običnim puterom. Masnija riba pomaže smanjivanju rizika od srčanog udara a ima druge benefite najviše zbog visokog procenta Omega 3 i polizasićenih masnih kiselina.

OGRANIČITE UNOS RAFINISANIH ŽITARICA I ŠEĆERA

Prerađeni ugljeni hidrati u vidu belog hleba, obične paste i najvećeg broja brze hrane u sebi sadrže malo ili nimalo hranljivih materija. Na etiketama za hranu obratite pažnju na pšenično brašno (takođe poznato i kao belo, rafinisano ili bogaćeno brašno).Takođe ograničite unos hrane bogate šećerima, kao što su sokovi i slatkiši. Ovo su izvori takozvanih praznih klaorija koje doprinose povećanju telesne težine. Mnoge namirnice bogate šećerom su takođe bogate mastima tako da su još kaloričnije.