Bolje od antibiotika: Ove namirnice sprečavaju UPALU!

Hronične upale prave društvo čestim zdravstvenim problemima kao što su rak, gojaznost, razne srčane bolesti, artritis i depresija pa je stoga prilično logično da pokušamo da ih sprečimo, a zdrava hrana čini se kao odličan početak!

 

Iako nije moguće sprečiti baš sve uzroke upala, možete pokušati da smanjite njihove simptome. Kako starimo, naš imunološki sastav postepeno slabi, pa su upale sve češće, ali to ne znači da treba da slegnete ramenima i predate se godinama, već bi vam to moglo poslužiti kao motivacija da počnete zdravije da jedete.

Jednostavno zamenite prerađene namirnice i alkohol hranom koja sprečava ili smanjuje upale.

Losos

Losos će vam pružiti dobru dozu masnih kiselina omega-3 koje će smanjiti upalu od koje patite pa i rizik za rak, srčane bolesti, astmu i autoimune bolesti. Ako ne možete da nabavite losos, dobre su i skuše, sardine i tunjevina.

Repa

Repa nije najpopularnija namirnica na našim stolovima, ali svakako bismo trebali češće da je jedemo. Repa smanjuje krvni pritisak, pojačava nam izdržljivost pa zahvaljujući hemijskom spoju betainu, umanjuje upale. 

Kelj

Nema bolje stvari za borbu s upalama od vitamina K, a kelj ga ima. Najviše vitamina nalazi se u zelenim listovima. Jedna šoljica kelja pruža oko deset posto preporučene dnevne doze MK omega-3. U slučaju da ne volite kelj, bilo koja biljka s tamnozelenim listovima poput spanaća ili blitve takođe je dobra.

Tofu

Namirnice na bazi soje imaju izoflavone i omega-3 koje pomažu kod upala. Ne morate nužno jesti tofu – bilo koji proizvod od soje je dobar.

Paradajz

Paradajz je pun antioksidanta likopena. Kuvanje pojačava dobar učinak tog hemijskog jedinjenja. Ako volite pikantnu hranu, možete koristiti ljutu papričicu koja ima slična svojstva. Bundeva je takođe jedna od namirnica u tom skupu. 

Borovnica

Borovnice imaju lepu boju zahvaljujući antioksidantima koji su takođe odlični saveznici u borbi protiv upala. U slučaju da u marketu nema borovnice, dobre su i jagode ili maline. To voće ne gubi antioksidativna svojstva ni kad je smrznuto.

Bademi

Poput ribe, bademi su puni MK omega-3 i vitamina E koji je dobar za zglobove i štiti telo od upala.