U ove ‘bapske priče’ o zdravlju ste verovali, ali one nisu tačne

Zdravlje sreca
Pixabay.com

“Činjenice“ o tome šta je dobro za naše zdravlje a šta nije prenose se s generacije na generaciju, a studije su pokazale da su neke od njih samo mit.

Neki od mitova o tome šta je štetno po naše zdravlje su:

1. Verovanje da čokolada izaziva bubuljice nije tačno. Magazin američke medicinske asocijacije je pisao o tome davne 1969. objašnjavajući eksperiment u kome učesnici, koji su jeli čokoladu mesec dana, na kraju nisu imali problema s kožom lica.

2. Prirodni šećer nije bolji od obrađenog. Šećer, bilo obrađeni bilo prirodni, ima uvek isti efekat na vaše telo.

3. Još nije naučno dokazano da šećer može da izazove zavisnost. Iako postoji verovanje da velika količina šećera u piću, kao što je koka-kola, ili u slatkišima, izaziva zavisnost od navedenih namirnica, psihijatar Hišam Zjauden kaže da još nije dokazano da li i kako zavisnost deluje na ljudski mozak.

4. Hleb i hrana koju pojedemo pre velike količine alkohola neće smanjiti nivo alkohola u krvi. Može samo odložiti dejstvo alkohola i pomoći kod mamurluka, ali je efekat u organizmu isti.

5. Mit, kojim su nas roditelji plašili da se žvaka lepi i dugo ostaje u našem organizmu ako je progutamo, naravno nije tačan.

6. Čokolada nije afrodizijak. Studija klinike Mejo pokazala je da ni čokolada, niti bilo koja druga hrana, ne stimulišu seksualnu želju. To je zapravo marketinški trik koji je počeo još u viktorijanskoj eri, kada je počeo uvoz kakaoa iz egzotičnih zemalja.

7. Takozvano “pravilo pet sekundi“, po kome hrana, koja nam je ispala na pod, može da se pojede ako nije bila duže od pet sekundi na podu, naravno nije tačno. Bakterije će početi da napadaju vašu hranu za nekoliko milisekundi. Isto tako, neće vreme odrediti to koliko hrana ostaje “čista“, već to koliko je čista površina na koju je hrana pala.

8. Hrana koja ne sadrži gluten nije zdravija od one koja sadrži. Gluten je štetan samo za one koji su netolerantni na njega.