KANDIDA VAM SE STALNO VRAĆA? Promenite životne navike i iz ishrane obavezno IZBACITE OVE NAMIRNICE

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Uporna gljivica, kandida je prirodan element ljudskog tela koji postoji i u zdravom organizmu u maloj količini u crevima i ustima, ali kada se kandida počne razvijati po čitavom organizmu onda ona ispušta toksine i stvara neprijatne simptome koji mogu i dugo trajati i biti gotovo neizdržljivi. Zato je važno da se uporna kandida leči i prirodnim sredstvima, te promenom životnih navika.

 

Iako znamo da je to lakše reći nego učiniti, kandida se zapravo najefikasnije može izlečiti gde god da se javi ako se više posvetite sebi i svojoj ishrani. Mi Vam savetujemo i kako to da sprovedete u delo.

Zašto se sve javlja kandida?

Crevna ili stomačna kandida obično je alarm koji upozorava da treba da usporite, počnete redovno da spavate i lišite se stresa, alkohola i brze hrane.

Kandida obično za simptome ima i mnogobrojne psihičke poteškoće, poput depresije, bezvoljnosti i letargije, ali i nesanice ili prekormernog spavanja.

Sa druge strane, ako je vaš organizam neotporan i ako vam je imunitet slab, vaginalna kandida se može javiti i zbog bezazlenih razloga, poput nošenja mokrog kupaćeg kostima na plaži. Isto se može desiti i ako nosite veš koji nije otkuvan na 90 stepeni i ispeglan, te ako nosite previše usku odeću.

Sve navedeno pravi pogodnosti da se vaginalna kandida razvije, a njeni simptomi su svrab, peckanje i gust vaginalni sekret jakog mirisa, koji se doduše lako leči, ali se može i često vraćati ako ne ojačate organizam.

I crevna i vaginalna kandida podjednako se mogu javiti zbog upotrebe antibiotika, koji se opet mogu javiti kao jedini lek prilikom određene bolesti koja i napada telo zbog oslabljenog imuniteta.

Ishranom protiv kandide

I vaginalna i crevna kandida lako se mogu izlečiti ishranom, a njihovo vraćanje se u potpunosti otkloniti, ali se mora biti uporan.

Naime, kandida se razvija onda kada se hrani šećerima, i to svim vrstama – od belog do fruktoze. Zato je važno izbaciti šećere iz ishrane kako se kandida ne bi razvijala, i to makar na dve nedelje u početku, što će reći da zaboravite na brzu hranu, slatkiše i grickalice, ali i sve vrste voća sem limuna.

Gazirane napitke tako, u borbi protiv kandide, treba zameniti limunadom, a mleko u potpunosti izaciti i umesto njega konzumirati kefir ili sojino mleko.

Kvasac i belo brašno takođe pogoduju uslovima da se kandida razvije, pa tako treba izbegavati i pekarske i proizvode od testa uopšte i umesto njih se okrenuti krompiru i beskvasnim proizvodima, najbolje od crnog brašna.

Promena životnih navika

Stresan posao i ubrzan način života retko dozvoljavaju prostor za promene, ali kandida je pravi vid alarma koji treba da Vas upozori da vaše telo zahteva i malo brige. Teško je promeniti životne navike, posebno u ishrani, usporiti i potruditi se da se odmorite, ali isto morate učiniti ao Vam se kandida uporno vraća i ako imate probleme sa imunitetom.

Važno je da počnete i da se krećete, da šetate ili makar lagano vežbate, kako bi se kandida u potpunosti izlečila. Imajte na umu da psiholozi određuju tri nedelje kao vreme dovoljno za usvajanje nove navike – izdržite, dakle, 21 dan, i borba protiv kandide će se uspešno nastaviti kroz već stečene navike.