IZBEGAVAJTE: Evo zbog čega NIKADA ne bi trebalo da doručujete BANANU

banane
Pixabay.com

Iako zvuči kao zdrava namirnica za početak dana, nutricionisti savetuju izbegavanje banana ujutro

 

Onima koji su odlučili da paze na svoju težinu ili jednostavno žele lagan i zdrav doručak za početak dana, banana se često čini kao idealan obrok.

Međutim, stručnjaci imaju lošu vest za sve ljubitelje banana – one mogu vam mogu odmoći u gubitku kilograma.

– Na stranu dobre stvari u bananama, potrebno je da budemo svesni kako one imaju visok udeo šećera. Nije problem u kalorijama iz banana, već kako ta namirnica deluje. Nakon što je pojedemo, dođe do naglog podizanja šećera i energije, ali i naglog pada – objašnjavaju nutricionisti.

Zbog toga dolazi do pojačanog osećaja gladi, pa ljudi koji ujutro jedu banane, kasnije unesu više kalorija tokom dana. I, kao da to nije samo po sebi dovoljno, banane nisu idealan saveznik dobre probave.

– Kod konzumacije šećera u bilo kojem obliku dolazi do procesa fermentacije, kao što je slučaj sa pivom ili vinom. Tada se šećer pretvara u alkohol, odnosno kiselinu, što blokira probavu i zbog toga nas banane “zatvaraju” – naglašavaju stručnjaci.

Zbog toga je znatno bolji odabir za doručak žitarice, pa čak i sendvič, dok je banane najbolje i najzdravije konzumirati kao međuobrok.