HRANA PROTIV ĆELAVOSTI: Ako jedete ove namirnice sačuvaćete kosu

celavost
pixabay

Kod dama su u pitanju najčešće rigorozne dijete, a kod muškaraca neizbalansiran jelovnik.

 

Ćelavost, tanka i beživotna kosa, proređeno vlasište, često su posledica loše ishrane. Kod dama su u pitanju najčešće rigorozne dijete, a kod muškaraca neizbalansiran jelovnik.

Glavni sastojak kose je protein keratin i aminokiselina cistin, zbog čega je izuzetno važno da se unosi dovoljno belančevina u organizam. Jaja i mlečni proizvodi u velikoj meri utiču na kvalitet dlake, nekada bili obavezan deo jelovnika, ali savremeni čovek ih danas uglavnom izbegava ili jede u malim količinama.

Vitamini B grupe su neophodni da bi kosa bila jaka i zdrava, a ima ih mahunastom povrću, šargarepi, pivskom kvascu, koštunjavim plodovima… Vitamin C kao snažan antioksidans, podstiče cirkulaciju vlasišta i hrani koren dlake, kao i vitamin A. Obogatite jelovnik južnim voćem, paradajzom, paprikom, kupusom, džigericom, sojom.

Takođe, vrlo je bitno da svakodnevno unosite dovoljnu količinu žitarica, kao i integralni pirinač, semenke suncokreta, zelene jabuke sa korom, zob, krastavac, klice, jer ove namirnice sadrže sumpor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum i silicijum.

Kada poboljšate jelovnik, to će vam pomoći i da smanjite nervozu, stres i bolje spavate, jer i to mogu da budu uzroci ćelavosti. Osim toga, pravilno i redovno pranje kose uz masiranje vlasišta i prirodni šamponi bez agresivnih komponenata, mogu da odlože ili ublaže gubitak kose.