STIGLO JE PROLEĆE A SA NJIM I FANTASTIČNI SREMUŠ: Evo kako da izbacite TOKSINE iz vašeg organizma

sremuš
wikipedia

Uvrstite u jelovnik divlju, jestivu biljku koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina!

  

Sremuš, ili medveđi luk, jedna je od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako nutricionisti poručuju da je odlična u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše, oboleli bi uzimanjem prolećnog sremuša mogli da stabilizuju pritisak bar dva do tri meseca i da odmore jetru od lekova i istovremeno smanje vrednost holesterola.

S proleća, medveđi luk najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma. Toliko je efikasan da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv.

Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje sa alisulfidima (slično onom u belom luku), biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju i vitamin C i karotin, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka.

 

Travari kažu da sremuš smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak.

Ova biljka, takođe, poboljšava apetit, otklanja smetnje sa varenjem, smiruje upalu sluzokože želuca, otklanja nadutost i gasove, omogućava bolje izlučivanje žuči, podstiče rad bubrega i smiruje upale mokraćnog mehura, sprečava osteoporozu i smanjuje bolove od artritisa i reume…

TINKTURA OD LUKOVICA
– 300 g lukovica sremuša
– litar lozovače
Oprane i očišćene lukovice, jednu po jednu, dodajte u decilitar lozovače i odmah izgnječite da ne oksidišu i potamne u dodiru s vazduhom. Dobijenu kašu prelijte u tamnu teglu i dodajte još 9 dl rakije, promešajte i dobro zatvorite i povremeno promućkajte. Posle 15 do 20 dana lukovice protisnite kroz gazu i iscedite svu tečnost u rakiju. Potom sve ponovo procedite u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzimajte dva do tri puta dnevno po kašičicu tinkture umešane u malo hladne vode.

Pored toga što ga možete jesti sirovog donosimo vam i neke korisne recepte za proizvode od ove magične biljke.

TINKTURA OD LISTOVA

– 200 g listova sremuša
– litar lozovače
Usitnjene listove prelijte rakijom, odmah zatvorite i ostavite da odstoji dvadeset dana, ali povremeno promućkajte. Tečnost potom procedite, prelijte u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzima se isto kao tinktura od lukovicâ.

MED OD SREMUŠA
Uzmite 3 dl svežeg soka medveđeg luka i 1 kg meda. Umešajte sok u med i uzimajte 2-3 kašičice na dan.
Koristi se za disajne organe i jačanje organizma.
Da bi se postigao najbolji efekat, sremuš je najbolje brati od Mladenaca, 22. marta, do Đurđevdana, 6. maja, kad još nije toliko ljut i gorak.

SOK OD SREMUŠA
Listove sameljite i iz njih iscedite sok pomoću cediljke ili sokovnika. Uzimajte ga od jedne do tri kašike na dan s vodom, čajem ili jogurtom, odmah pošto ga pripremite. Koristi se za čišćenje krvi, žuči i jetre.
VINO OD SREMUŠA
– 2,5 dl belog vina
– 50 g listova sremuša
Vinom prelijte usitnjene sveže listove i poklopite. Posle 15 do 20 minuta procedite, zasladite medom i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.