ŠTITI OD PREHLADE I TOPI KILOGRAME: Evo kako da pripremite FANTASTIČAN NAPITAK OD CVEKLE

Cvekla
Pixabay.com

Posebno za vreme temperaturnih skokova, cvekla je izuzetno važna za zdravlje. Ona nas štiti od prehlada.

 

Njen dragoceni pigment suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu, objašnjava bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Pigment tamnocrvenog korena – betanin, pripada grupi antocijana.

On može da suzbije viruse koji se javljaju uz prehladu. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma. Tako prirodne odbrambene snage mogu ponovo da ojačaju i normalno funkcionišu. Osim toga, u cvekli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu.

Jedna čaša soka od cvekle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja.

Sledeći veoma korisni sastojci sadržani su u cvekli: bakar – podstiče koncentraciju i jača zglobove; gvožđe je dobro za krv; hrom pomaže u borbi protiv prekomerne težine, mangan sprečava reumu; cink i selen jačaju imunitet.

Redovno konzumiranje cvekle je takođe dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod zatvora. Osobe kod kojih postoji mogućnost da dobiju kamen u bubregu, treba oprezno da konzumiraju cveklu jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen. Cvekla nema neki širok spektar vitamina, ali je liferant broj 1 kad su u pitanju vitamini B12 i folna kiselina.

Cvekla štiti od prerane arteroskleroze i od oboljenja srca i krvotoka. Ukoliko je cvekla mekana, može se oljuštiti sveža, izrendati i u nju dodati malo soka od limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja. Cvekla se najčešće kuva 20-40 minuta.

Veće glavice se kuvaju i do sat i po. Cveklu nikako ne treba prilikom kuvanja probosti da aktivne supstance ne bi istekle. Nakon kuvanja cvekla se oljušti, seče na krugove ili komade i pripremi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i rena. Umesto sirćeta obavezno koristiti sok od limuna.

Vitamin C sprečava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamine.

Salata je najzd­ravija od sveže ribane cvekle. Ko želi da se zaštiti od prehlade ili ko je vec bolestan i želi što pre da ozdravi, trebalo bi jedno vreme dnevno da pije četvrt litra soka od cvekle.