ZAŠTO PEREMO VOĆE I POVRĆE? Naučnici se spore oko ovog pitanja, EVO ŠTA JE NABITNIJE DA ZNATE

Povrće
Pixabay.com

Sigurno su vas mame i bake još u ranom detinjstvu opominjale da pre jela dobro operete jabuku, ali jeste li se ikada zapitali da li ispiranje vodom zaista pomaže u uklanjaju svega što ne bi trebalo da se nađe u našem organizmu?

 

Prema Sanji Ilić, specijalisti za bezbednost hrane i asistentu Državnog univerziteta u Ohaju, ispiranje voća i povrća vodom pomaže tako što skida prljavštinu i patogene mikroorganizme, poput ešerihije koli, listerije i salmonele, ali to nije uvek toliko jednostavno kako izgleda.

Ilićeva je za Hafington post izjavila da, iako je pranje voća i povrća važno, ono često nije dovoljno da bi se uklonilo sve što se na hrani nalazi. Za pojedine vrste voća i povrća neophodno je da se više pažnje posveti temeljnom pranju. Kao primer ona uzima dinju. Dinja ima neravnu i hrapavu koru koja lako zadžava čestice prljavštine.

Ovo, naizgled bezopasno, voće treba dobro oprati da bi se sprečilo potencijalno širenje bakterija u toku sečenja nožem. Prokelj, koji je odličan za salate i sendviče, raste u vlažnim uslovima koji su odlični za razmnožavanje bakterija. Administracija za hranu i lekove (FDA) iz SAD takođe preporučuje da se ovo povrće dobro opere pre konzumiranja.

Povrće koje se kupuje na veliko, poput brokolija i kelja, i voće, poput jabuka i bobica, pre konzumiranja bi trebalo dobro isprati hladnom vodom. Iako možda deluje logičnije da bobice operemo čim ih unesemo u kuću, Ilićeva navodi da će povećanje vlažnosti pospešiti kvarenje proizvoda i stvaranje mikroorganizama i buđi na kori voća.

Nešto drugačije je mišljenje Amande Diring, kliničkog asistenta na Odseku za istraživanje hrane na Perdu univerzitetu. Ona navodi da je većina bakterija koje se nalaze na voću i povrću potpuno bezopasana. Iako je pranje dobra preventivna mera protiv unošenja bakterija u organizam, ono, po mišljenju Amande Dirling, nije neophodno.

 

Ako ste gladni, a niste u prilici da operete jabuku, verovatno vam se neće ništa dogoditi. Moguće je da će vam se po glavi motati koliko je ljudi dodirnulo tu jabuku dok nije našla svoj put do vašeg stomaka. Dirlingova takođe navodi da se, ako se na voću ili povrću pojavi neka štetna bakterija, ono odmah povlači iz prodaje.

Najdelotvorniji način da se ubiju sve bakterije jeste kuvanje proizvoda na 60 stepeni. To ipak nije uvek praktično, naročito za salate. Pored toga, postoje i namenski preparati za ispiranje, kao i četkice za povrće, ali voda je u većini slučajeva dovoljna. Ispirajte voće i povrće, ali nemojte se previše opterećivati time. Najbitnije je ipak uživanje u njima.