Za čišćenje jetre najbolji su citrusi i špargla

Voće
pixabay.com

Korigovanjem jelovnika možete da izbacite toksine iz tela. Dodavanjem nekoliko namirnica u svoj jelovnik pomoći ćete jetri da se pročisti i bolje funkcioniše.

 

Svakoga dana izloženi smo toksinima koji na razne načine ulaze u naše telo. Upravo je jetra organ koji apsorbuje štetne materije i eliminiše ih iz organizma. Da bi ona pravilno funkcionisala potrebno je da se odreknete loših navika kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

Osim izbegavanja ovih štetnih navika, zdravlje ovog organa možete da očuvate i korigovanjem ishrane. Dodavanjem ovih nekoliko namirnica u svoj jelovnik pomoći ćete jetri da se pročisti i bolje funkcioniše.

Jabuke

Jabuka na dan, i doktor nije potreban. Ova narodna izreka dovoljno govori o tome koliko su jabuke zdrave, a posebno su važne za pravilno funkcionisanje jetre. Pektini i druga hemijska jedinjenja koja sadrži ovo voće pomažu jetri i celom probavnom sistemu da se pročiste i izbace štetne toksine iz organizma.

Špargle

Špargla je jedan od najboljih diuretika koji pomaže da jetra bolje radi i brže filtrira krv. Ova namirnica smanjuje gomilanje toksina i drugih štetnih materija u jetri i čuva je od oštećenja.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ubrzava proces detoksikacije jetre na nekoliko načina. Ono štiti jetru od toksina, pomaže joj u proizvodnji antioksidanasa i doprinosi regeneraciji jetre, čije je tkivo oštećeno lošim navikama, kao što su konzumiranje alkohola i pušenje. Naročito snažni “čistači” ovog organa su godži bobice, koje sadrže vitamin C i beta-karoten koji poboljšavaju njegov rad.

Brokoli, prokelj, kupus

Brokoli je bogat glutationom koji povećava sposobnost organizma da izbaci sve zagađivače i sprečava da toksini koji ulaze u jetru tu i ostanu. Prokelj, kao i brokoli, pomaže u zaustavljanju napada štetnih otrova iz hrane, vazduha, vode, i to zahvaljujuću visokom sadržaju sumpora. Da bi se proces detoksikacije što brže odvijao, poželjno je da jedete povrće bogato vlaknima, kao što je kupus.

Agrumi

Zbog velike količine antioksidanasa i vitamina C, citrusno voće doprinosi bržoj i boljoj detoksikaciji jetre i zato bi trebalo svakoga dana da se jede. Sok od limuna aktivira enzime u jetri koji ubrazavaju proces pročišćavanja, a grejpfrut i drugi agrumi sadrže i glutation koji štiti tkivo jetre.

Korijander i bosiljak

Ovi začini puni su antioksidanasa koji uklanjaju teške metale iz jetre i tela kao što su olovo, aluminijum i živa. Oni su takođe i dobar diuretuik koji efikasno čisti i ubrzava izbacivanje otrova iz tela.