ČUDO PRIRODE: Podubica reguliše sve zdravstvene probleme

podubica
en.wikipedia.org/Konrad Lackerbeck

Lekovita priroda: Moćna podubica uspeva blizu mora i na planini. Podstiče apetit, reguliše želudačnu kiselinu, uklanja različite stomačne bolove, groznicu i bubrežne tegobe, jača imunitet...

 

Na većim nadmorskim visinama gde žive gorštaci rastu najdelotvornije biljke među kojima je i podubica (Teucrium chamaedrys), peta po važnosti u lekovitom smislu. Iako je poreklom sa Mediterana lako je prilagodljiva i drugim klimatskim uslovima, pogotovo krečnjačkim brdskim livadama i kamenjarima, retkim borovim i hrastovim šumama.

Najviše je ima u južnoj Evropi, Maloj Aziji, Kavkazu, Severnoj Africi, a kod nas u Deliblatskoj peščari, na Fruškoj Gori, Vršačkim planinama. Ime je dobila po listovima nalik listovima hrasta duba.

U narodu poznata i kao zubatac, trava od groznice, mravak, prepoznaje se po raskošnim ružičastim, retko belim cvetovima, u vidu grozdastih cvasti koje ove predele ukrašavaju od juna do kraja septembra. Zanimljivo je da su svi njeni cvetovi okrenuti na jednu stranu.

Lekoviti deo podubice je nadzemni deo, u fazi cvetanja, pa se tada bere i suši. Prebogata je taninom, luteolinskim flavonoidima, etarskim uljem, diterpenima, iridoidnim monoterpenima, a u tragovima sadrži i alkaloide betainskog tipa. Zbog sadržaja gorkih supstanci biljka ima gorak ukus.

U narodnoj medicini koristi se u vidu čaja za podsticanje apetita, različite stomačne bolove, regulisanje želudačne kiseline. Primećeno je da žuč, jetra i pankreas rade mnogo bolje ukoliko se čaj redovno pije. Narodni lekari tvrde i da efikasno snižava šećer, poboljšava imunitet, otklanja bubrežne tegobe, groznicu, podstiče znojenje. Preporučuje se za oporavak rekonvalescenata nakon preležanih iscrpljujućih bolesti, oporavak neuhranjenih osoba, kao i obolelih od hroničnog bronhitisa, reume, kostobolje.

U sastavu ovog čaja ima puno vitamina C i drugih materija sa jakim antibaktericidnim svojstvima zbog čega se koristi za ispiranje usta i osvežavanje daha. Preporučuje se i za vaginalna ispiranja i prevenciju pojačanog sekreta. Podubica je delotvorna i u slučaju kožnih infekcija. U tu svrhu, kao i za lečenje slabosti i malokrvnosti narodni lekari posebno preporučuju vino od ove lekovite biljke.

Napomena: Sa ovom biljkom treba biti oprezan i strogo poštovati uputstvo, jer kod osetljivih osoba može da izazove simptome nalik hepatitisu.

ČAJEVI I VINO

Za unutrašnju upotrebu – Stavite kašičicu osušene biljke u vatrostalnu posudu i prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, potom procedite i tako dobijen čaj pijte nezaslađen pre jela. Da bi se postigao željeni efekat u lečenju bolesti navedenih organa čaj treba piti 2 do 3 puta dnevno, uvek sveže pripremljen.

Za spoljnu primenu – Odvojite 2 ravne supene kašike podubice, stavite u vatrostalnu posudu i prelijte sa 500 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata a zatim procedite. Kada se čaj dovoljno prohladi koristite ga za ispiranje oštećenih mesta na koži i sluzokoži.

Lekovito vino – Spravlja se tako što se 200 g biljke ubaci u litar crvenog vina i ostavi da odstoji 8 dana. Nakon toga proceđeno vino može da se koristi za ispiranje rana, kao i za uklanjanje slabosti i malokrvnosti.