NAJBOLJI ZA PREVENCIJU PREHLADE: Koren đumbira je idealan saveznik za JAČANJE IMUNITETA

Đumbir
Pixabay.com

Koren đumbira može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana.

 

Koren đumbira je izuzetno lekovit. Može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana.

Ipak, đumbir u ovo doba godine je najbolji za prevenciju prehlada!

 
Bilo da se koristi u ishrani ili se od njega pravi čaj, đumbir je idealan saveznik za jačanje imuniteta.

Đumbir u ishrani se uglavnom koristi svež, sitno seckan ili rendan. Budući da je u većim količinama ljut i karakteristične arome, najbolje je da se upotrebljava kao začin u salatama.

Na organizam đumbir deluje tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno deluju na detoksikaciju tela i borbu protiv virusa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da đumbir pomaže i u slučaju otoka i grčeva, smiruje kašalj, poboljšava pamćenje i podiže energiju.

Đumbir, takođe, snižava vrednosti holesterola u krvi i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

SA MEDOM I LIMUNOM

Da biste u sezoni infekcija pojačali imunitet primenite ovaj jednostavan recept. Jedan limun operite, iscedite i sitno iseckajte i koru. Dodajte četiri-pet supenih kašika meda i jednu kašiku narendanog đumbira. Uzimajte po jednu kašiku ujutru na prazan stoma.

ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

Oljuštite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.