NIJE SAMO ULJE KORISNO: Lišće MASLINE je veoma zdravo i pominje se čak i u BIBLIJI!

Maslina
Pixabay.com

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali malo ko zna da je i lišće masline lekovito!

 

Većina nas uživa u maslinovom ulju i upoznati smo s njegovom lekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva. 

Upravo je lišće masline tradicionalni lek koji se vekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj lekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedna od primarnih materija u listu masline koji se zove oleuropein u sebi sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuva čaj. 

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein podstiče razvoj ćelija koje su zaslužne za razvoj kostiju pa na taj način pomaže u prevenciji i lečenju osteoporoze.

2. Leči bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju materija koje im pomažu u širenju organizmom.

3. Sprečava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitalizuju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv holesterola. Brojne materije u lišću masline sprečavaju formaciju lošeg holesterola u našem organizmu.